Seler naciowy w ciąży – czy można go bezpiecznie jeść?

kobieta kroi selera naciowego

Seler naciowy powszechnie uważany jest za bardzo zdrowe warzywo. Jest też bardzo smaczny! Apetyczne, zielone łodyżki chętnie dodawane są do sałatek i zup, a nawet jedzone solo w formie przekąski. Pojawia się też wiele głosów na temat zdrowotnych właściwości soku z selera naciowego. Przyszłe mamy mogą mieć jednak wątpliwości co do tego, czy mogą się bez ograniczeń zajadać warzywem. Nie wszystko, co zdrowe w normalnym stanie, służy ciężarnej i rozwijającemu się płodowi. Jak jest z selerem? Czy sok z selera w ciąży jest dozwolony, czy też jego stosowanie może być niebezpieczne?

Seler naciowy – jakie ma wartości odżywcze?

Zielone łodyżki selera dostarczają organizmowi moc witamin i pierwiastków. Warzywo to jest bardzo bogatym źródłem fosforu, mającego istotny wpływ na funkcjonowanie komórek. Oprócz fosforu seler naciowy dostarcza również innych, kluczowych dla zdrowia substancji. Co można znaleźć w tym smacznym warzywie?

  • Wapń – odpowiada za zdrowie kości i zębów.
  • Potas – ma wpływ na układ nerwowy w mózgu, dba też o utrzymanie stałych zasobów glikenu w organizmie. Gliken jest związkiem, dzięki któremu mięśnie pracują prawidłowo.
  • Cynk – podwyższa poziom odporności organizmu, wspiera pracę trzustki.
  • Żelazo – dba o odpowiednie natlenienie komórek.
  • Magnez – ma pozytywny wpływ między innymi na pracę mięśni oraz układu sercowo naczyniowego.
  • Witamina K – odpowiada między innymi za prawidłowe krzepnięcie krwi.
  • Witamina C – wspomaga organizm przy stanach zapalnych oraz w obronie przed chorobami.
  • Witamina B6 – ma pozytywy wpływ na prawidłowe ciśnienie krwi oraz wspiera pracę serca.
  • Kwas foliowy – wspomaga między innymi produkcję czerwonych krwinek, zapobiega powstawaniu anemii, jest też bardzo ważną substancją dla kobiet ciężarnych.
Przeczytaj również  Sery w ciąży - które możesz jeść, a których nie? 11 rodzajów dozwolonych serów

Nie ulega wątpliwości, że warzywo jest bardzo zdrowe. Zawiera bardzo wiele ważnych dla organizmu substancji, dzięki czemu jest w stanie uzupełniać niedobory. Jednak czy seler naciowy w ciąży jest bezpieczny dla malucha?

Czy można jeść seler naciowy w ciąży?

Kobiety, które są w ciąży po raz pierwszy, zazwyczaj kilka razy zastanawiają się, zanim cokolwiek włożą do ust. Przy kolejnych ciążach świadomość jest już dużo wyższa i nie ma tylu wątpliwości co do właściwych wyborów żywieniowych. Pierwsza ciąża przewraca jednak świat do góry nogami, nagle priorytetem staje się nie własny komfort, lecz dobro małego człowieka, który rozwija się w macicy. Nic więc dziwnego, że przyszła mama zanim cokolwiek zje woli sprawdzić, czy nie ma to negatywnego wpływu na płód. Co z selerem naciowym?

Seler naciowy w ciąży można jeść, a nawet powinno się to robić! Warzywo wspiera organizm ciężarnej i pomaga zachować jej dobrą formę i samopoczucie. Wysoka zawartość kwasu foliowego ma z kolei pozytywny wpływ na dziecko. Pozostaje już tylko pytanie, czy sok z selera w ciąży jest tak samo bezpieczny, jak same łodygi tego wspaniałego warzywa?

kobieta w ciazy w rozowej bluzce

A co z sokiem z selera naciowego w trakcie ciąży?

Sam seler naciowy w ciąży jest jak najbardziej wskazany oraz bezpieczny zarówno dla mamy, jak i dla dziecka. Warto nawet zajadać się tą rośliną jeszcze przed zajściem w ciążę, na etapie jej planowania, ponieważ seler zawiera całkiem sporo kwasu foliowego, który ma dobry wpływ na płód od samego początku jego rozwoju. Czy tak samo bezpieczny i wskazany jest sok z selera w ciąży?

O ile seler jest popularny i polecany przyszłym mamom, o tyle sok z zielonych łodyżek wzbudza kontrowersje. Dlaczego? Wszystko przez to, że przypisuje mu się właściwości oczyszczające. Sok z selera rzekomo uwalnia do krwi toksyny, które przenikają do organizmu płodu. Jaka jest prawda? Sok z selera ma szereg dobroczynnych właściwości, jednak toksyn nie uwalnia. Przyszła mama może bez obaw pić sok, dzięki niemu łatwiej jej będzie nawodnić organizm, co w ciąży jest bardzo ważne.

Przeczytaj również  Tuńczyk w ciąży - czy można go jeść? Bezpieczny czy nie?

sok z selera naciowego

Seler a karmienie piersią

To, co bezpieczne w ciąży, nie koniecznie musi być wskazane podczas karmienia. Czasami produkty, z którymi organizm matki radzi sobie doskonale, obecne w pokarmie mogą wywołać dolegliwości u dziecka. Jak jest z selerem?

Zdania są podzielone. Z jednej strony seler jest bardzo zdrowy, oczyszcza pokarm, a witaminy i minerały z warzywa trafiają też do organizmu malucha. Jednak czasami spożywanie selera przez karmiącą mamę, może wywoływać u malucha problemy z brzuszkiem, takie jak kolka. W takim razie jeść, czy nie jeść? Najlepiej wprowadzić seler do swojego menu podczas karmienia ostrożnie, a podczas spożywania obserwować, czy u malucha nie pojawiają się niepokojące zachowania, typowe dla dolegliwości związanych z kolką. Jeśli dziecko jest pogodne i zachowuje się normalnie, można śmiało zajadać się selerem i pić wyciskany z niego sok.

Czy jedzenie selera może jakoś zaszkodzić?

Zaszkodzić może niemal wszystko. Niestety, żywność idealna, która nigdy u nikogo nie wywołała żadnych niepożądanych reakcji, nie istnieje. W jaki sposób może zaszkodzić seler naciowy? U niektórych osób, czasami zaostrza on dolegliwości związane z układem pokarmowym, takie, jak wzdęcia, czy gazy. W takim wypadku seler wystarczy ograniczyć do minimum, lub gdy problemy nie znikają, odstawić.