Zupka chińska w ciąży – czy można ją jeść?

kobieta je zupke chinska

Dieta kobiety ciężarnej powinna być oparta głównie na produktach o wysokiej zawartości składników odżywczych. Najlepiej, by podstawę menu przyszłej mamy stanowiły warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty, dobrej jakości nabiał i mięso ze sprawdzonego źródła. Niestety zachcianki ciążowe często nie pozwalają na utrzymanie całkowicie „czystej” miski. Co z popularnymi daniami instant, takimi, jak gotowe zupki i sosy? Czy zupka chińska w ciąży jest zakazana, czy też można sobie na nią pozwolić?

Zupki chińskie nie są zdrowe

Zupki tego typu są przede wszystkim bardzo łatwe w przygotowaniu. Tego im odmówić nie można. Do makaronu wystarczy wsypać dołączoną do opakowania saszetkę z przyprawami. Czasami do opakowania dołączana jest też saszetka z przyprawami płynnymi. Kiedy wszystko zostanie umieszczone w naczyniu, zupkę zalewa się wrzątkiem, po czym podstawia na około 5 minut, aby makaron zmiękł i nadawał się do spożycia. Szybkość i łatwość przygotowania nie idzie jednak w parze ze zdrowym odżywianiem. Wartościowe posiłki, które dostarczają organizmowi czegoś więcej niż pustych kalorii i zbędnej chemii, wymagają nieco więcej pracy.

Zupki chińskie nalezą do najgorszego typu żywności dla kobiet ciężarnych. Nie tylko dlatego, że nie dostarczają one organizmowi żadnych wartości odżywczych. Zupki te mogą zaostrzać również wiele dolegliwości, na jakie uskarżają się przyszłe mamy. Wysoka zawartość soli w zupkach tego typu przyczynia się między innymi do powstawania obrzęków, co w ciąży jest typowym problemem. Czy w takim razie zupki chińskie w ciąży są zakazane?

Czy można jeść zupki chińskie w ciąży?

Zupki chińskie nie są zdrowe i lepiej ich unikać. Warto jednak pamiętać, że to dawka czyni truciznę. Nawet niezdrowe pokarmy zjadane od czasu do czasu i w niewielkich ilościach, nie powinny w dużym stopniu zaszkodzić organizmowi przyszłej mamy, ani malucha. Czy więc zupka chińska w ciąży może znaleźć się w menu ciężarnej? Jeśli zachcianka na potrawę tego typu jest bardzo duża, przyszła mama nie musi się torturować. Lepiej od czasu do czasu zjeść coś niezdrowego, jeśli mamy pewność, że nam, ani dziecku to nie zaszkodzi, niż narażać się na nadmierny stres związany z wyrzuceniem ze swojego menu wszystkich  spożywczych grzeszków.

Zupki chińskie w ciąży powinny stanowić jednak drobną słabostkę, od czasu do czasu! W żadnym wypadku nie należy opierać swojej diety wyłącznie na gotowych i wysoko przetworzonych daniach. Taki sposób odżywiania jest nierozsądny nie tylko w ciąży! Dlaczego warto zrezygnować z zupek chińskich?

zupka chinska

Można, ale to ma sens?

Zupka chińska w ciąży zakazana nie jest, jednak czy warto ją spożywać? Produkt ten nie dostarcza organizmowi nic dobrego. Wysoko przetworzone i pełne soli zupki chińskie w ciąży zwiększają ryzyko pojawienia się obrzęków. Nadmiar soli prowadzi do zaburzenia gospodarki mineralnej w organizmie i do zatrzymywania wody. To jednak nie wszystko! Makaron znajdujący się w kolorowym opakowaniu dostarcza wyłącznie pustych kalorii. Dołączone do makaronu przyprawy to z kolei głównie barwniki oraz chemiczne polepszacze smaku i aromatu.

Mimo że nie ma wyraźnych zaleceń, co do tego, by zupki chińskie w ciąży całkowicie wykluczyć z menu, to lepiej to zrobić nie tylko z myślą o maluchu, ale też dla własnego dobra. W ten sposób chronimy się nie tylko przed niedoborami substancji odżywczych i związanymi z tym dolegliwościami, takimi, jak: senność, brak energii, czy obniżona odporność. Rezygnacja z zupek tego typu pozwala też ograniczyć nadmierne tycie.

Zupki chińskie a karmienie piersią

Zupka chińska w ciąży jest jednym z produktów, które odradza się przyszłym mamom. Czy kobiety karmiące mogą bez wyrzutów sumienia delektować się tego typu produktami? Wszystko, co spożyje mama, przenika do pokarmu. Właśnie dlatego tak istotne jest, by podczas karmienia nadal odżywiać się zdrowo, opierając się na produktach pełnych witamin i minerałów. Zupki chińskie przy karmieniu nie są wskazane. Lepiej, zamiast nich wybierać zdrowsze alternatywy. Miłośniczki dań orientalnych bez problemu przygotują smaczny i pełen witamin odpowiednik zupki chińskiej, w zaciszu własnej kuchni.

zupka instant przed przygotowaniem

Podsumowanie – czy warto jeść zupki chińskie w ciąży?

Przyszłe mamy, którym zależy na zdrowym odżywianiu, dla dobra swojego i rozwijającego się w ich macicy płodu, powinny stawiać na maksymalnie „czystą” dietę. Oczywiście nie oznacza to odmawiania sobie wszystkiego, co jest choć trochę przetworzone. Zupki chińskie w ciąży należą jednak do najgorszego typu produktów. Nie mają one w składzie nic, co mogłoby pozytywnie wpłynąć na mamę i dziecko. Puste kalorie i chemiczne dodatki czynią dietę ciężarnej ubogą, ponadto wzrasta ryzyko niedoborów i zaostrzenia się wielu ciążowych dolegliwości.

Co zamiast zupek chińskich? Wystarczy odrobina chęci i czasu, by samodzielnie stworzyć smaczne, orientalne zupy, między innymi popularny japoński ramen, czy zupę miso. Takie potrawy są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe i przede wszystkim bezpieczne dla przyszłej mamy i dziecka.