Mandarynki w ciąży – czy można je jeść?

kobieta je mandarynke

Owoce powinny być stałym elementem menu u osób każdej płci i w każdym wieku. Kobiety w ciąży mogą jeść ich jeszcze więcej niż dotąd. Stan odmienny wymaga zwiększonej troski o zbilansowaną dietę. Organizm przyszłej mamy potrzebuje odpowiednich warunków do utrzymania ciąży, zachowania pełnego zdrowia oraz stworzenia przyjaznego środowiska do rozwoju płodu. Dietetycy zalecają, by w pierwszej kolejności sięgać po owoce sezonowe występujące w naszym regionie. Niestety, kiedy lato się kończy, wybór jest dużo mniejszy, chętnie sięgamy wówczas po owoce egzotyczne. Jednymi z najpopularniejszych są mandarynki, czy jedzenie mandarynek w ciąży jest bezpieczne?

Mandarynki – właściwości w ciąży

Dlaczego tak chętnie sięgamy po mandarynki? Powodów jest wiele, przede wszystkim są one dostępne niemal w każdym sklepie, łatwo je obrać, są tanie, soczyste i bardzo smaczne. Zapach mandarynek wielu osobom kojarzy się ze świętami, jednak zazwyczaj jadamy je cały rok, nawet latem. Dużym plusem mandarynek jest ich niska kaloryczność. Średni owoc ma około 30 kcal, a zjedzenie kilku jest w stanie zaspokoić głód i zapewnić sytość na dłużej, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Z tego powodu warto sięgać po mandarynki na diecie redukcyjnej. Owoce mogą zajadać również osoby, które mają problem z nadmiernym apetytem i ciągle sięgają po niezdrowe przekąski między posiłkami.

Jakie właściwości mają mandarynki w ciąży? Przede wszystkim urozmaicają dietę oraz zaspokajają apetyt na słodycze. Mandarynki należą do bardzo słodkich owoców, zjedzenie kilku może sprawić, że apetyt na łakocie minie, co uchroni nas przed sięgnięciem po batonika lub czekoladę. Słodycze z marketu nie są wartościowe dla organizmu, dlatego warto wybierać zdrowe zamienniki.

Przeczytaj również  Awokado w ciąży - czy można je jeść? Warto czy nie?

Mandarynki w ciąży są w stanie nawodnić organizm. Miąższ owoców jest bardzo soczysty, przez co zjedzenie kilku może też zaspokoić pragnienie. Orzeźwiające właściwości mandarynek sprawiają, że chętnie sięgamy po nie również w upalne dni. Wprawdzie latem mamy szeroki dostęp do lokalnych owoców sezonowych, jednak menu można komponować tak, aby było oparte niemal wyłącznie na produktach nieprzetworzonych.

Jakie jeszcze właściwości mają mandarynki w ciąży? Spowalniają one procesy starzenia, podnoszą poziom odporności, redukują stany zapalne oraz działają anty nowotworowo. Wszystko dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, takich jak witamina A oraz witamina C. Witamina A dodatkowo działa bardzo pozytywnie na wzrok, oraz na wygląd skóry, dlatego po mandarynki mogą sięgać panie, których podczas ciąży dotknęły problemy z cerą.

Czy mimo tych wszystkich właściwości mandarynki w czasie ciąży są bezpieczne? Owoce cytrusowe często wywołują alergie, stąd też pojawiają się wątpliwości co do tego, czy przyszła mama może po nie sięgać i czy nie zaszkodzi w ten sposób maleństwu. Można jeść mandarynki w ciąży, czy też lepiej pohamować apetyt?

kobieta w ciazy na kanapie

Czy w ciąży można jeść mandarynki?

Planując macierzyństwo, trzeba liczyć się z wieloma ograniczeniami. Na liście zakazanych produktów nie ma jednak mandarynek. Owoce cytrusowe mogą wywoływać reakcje alergiczne u dzieci i osób dorosłych, jednak to, co je przyszła mama nie ma żadnego wpływu na to, czy dziecko w przyszłości będzie na coś uczulone. Mandarynki w ciąży są całkowicie bezpieczne.

Czy warto jeść mandarynki w ciąży?

Dieta ciężarnej powinna dostarczać jak najwięcej witamin i minerałów. Dobrze byłoby, gdyby warzywa i owoce gościły w niej codziennie. Kobieta, która lubi mandarynki, może je jeść do woli. Urozmaicają one dietę i dostarczają wielu potrzebnych do zachowania zdrowia składników, jednocześnie są niskokaloryczne i nie sprzyjają tyciu.

Przeczytaj również  Zachcianki żywieniowe w ciąży, które szkodzą. Jak zbalansować dietę dla zdrowia matki i dziecka

kobieta obiera mandarynke

Czy można mieć uczulenie na mandarynki w ciąży?

Mandarynki często wywołują reakcje alergiczne, które objawiają się najczęściej wysypką, zaczerwienieniem oraz dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Rzadko zdarza się jednak, aby uczulenie na jakiś produkt spożywczy pojawiało się u kobiety w trakcie ciąży. Alergie pokarmowe są z nami zazwyczaj od dzieciństwa. Ochota na mandarynki w ciąży może być więc zaspokajana bez żadnych obaw i wyrzutów.