Wiosna to czas urozmaicania diety, która przez okres zimowy może stać się nieco monotonna. Podczas zimowych miesięcy w naszym menu brakuje przede wszystkim świeżych warzyw. Wprawdzie można sięgać po kiszonki oraz warzywa mrożone, jednak nic nie zastąpi smaku świeżej zieleniny prosto z działki lub bazaru. Jedną z pierwszych roślin, zaczynających sezon na nowalijki jest szczaw. Kwaskowate zielone listki można przygotować na kilka sposobów, jednak najpopularniejsza jest zdecydowanie zupa szczawiowa. Czy mimo pozytywnych właściwości szczawiu mogą jednak po niego sięgać przyszłe mamy? Można jeść szczaw w ciąży czy nie?
Szczaw – jakie ma właściwości?
Nowalijki to pierwsze, sezonowe warzywa, których zadaniem jest urozmaicenie diety i przygotowanie organizmu na radzenie sobie z przesileniem wiosennym. Największą popularnością wśród nowalijek cieszą się rzodkiewki, szparagi oraz sałata. Szczaw należy do tych niedocenianych roślin, na które warto zwrócić większą uwagę. Dlaczego? Przede wszystkim nie ustępuje on pozostałym nowalijkom, jeśli chodzi o smak oraz właściwości odżywcze. Dlaczego warto sięgać po szczaw w okresie wiosennym?
Zaledwie 100 gramów liści szczawiu jest w stanie pokryć połowę naszego, dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Roślina zawiera naprawdę imponujące ilości witaminy C, która nie tylko chroni przed rozwojem stanów zapalnych, ale też podnosi odporność organizmu, dzięki czemu łatwiej jest ochronić się przed różnego typu infekcjami.
Szczaw nie bez przyczyny uważany był przez lata za roślinę leczniczą. W medycynie ludowej ceniono przede wszystkim jego właściwości zdrowotne, na drugim miejscu stawiając walory smakowe. Bierze się to przede wszystkim z bardzo dużej zawartości wielu makroelementów w listkach szczawiu. Dostarcza on potasu, cynku, magnezu, selenu, manganu oraz miedzi. To wszystko sprawia, że szczaw może naprawdę wzmocnić organizm po zimie.
Warto też wiedzieć, że szczaw przy wysokiej zawartości witamin i makroelementów jest jednocześnie niskokaloryczny. Kilogram liści to zaledwie 200 kalorii. Będąc na diecie odchudzającej można więc swobodnie zajadać się szczawiem, bez żadnych obaw o przekroczenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Szczaw jest rośliną wysoko odżywczą. Smaczne, zielone liście są w stanie zaspokoić zapotrzebowanie organizmu nie tylko na witaminę C, ale też na makroelementy i pierwiastki potrzebne do zachowania zdrowia, urody oraz dobrego samopoczucia. Czy mimo tych wszystkich właściwości szczaw i zupa szczawiowa w ciąży są dozwolone, czy też wskazane jest ich odstawienie lub znaczne ograniczenie?
Czy można jeść szczaw w ciąży?
Co do jedzenia szczawiu istnieją pewne przeciwwskazania. Nie należy do nich jednak ciąża. Szczaw w ciąży należy odstawić wyłącznie wtedy, gdy wymaga tego zdrowie. Samo bycie w ciąży nie jest jednak przeciwwskazaniem do sięgania po apetyczne, zielone listki, które w dodatku są bardzo wartościowe pod względem zdrowotnym. Po szczaw w ciąży nie tylko można, ale też warto sięgać, ponieważ jest on w stanie odżywić i wzmocnić organizm przyszłej mamy.
Ważne jest, by w diecie ciężarnej gościły jak najczęściej warzywa. Warto je jeść pod różnymi postaciami. Często pojawiają się głosy, że warzywa po obróbce cieplnej takiej jak gotowanie, smażenie, czy pieczenie nie są już zdrowe. Oczywiście tracą one cześć swoich właściwości, jednak nadal są wartościowe dla organizmu. Warzywa pod każdą postacią są również lepszym wyborem niż jedzenie wysoko przetworzone, które zazwyczaj pozbawione jest jakichkolwiek właściwości odżywczych. Przyszłe mamy mogą sięgać po szczaw bez obaw, jeśli nie zmagają się z dolegliwościami, które wykluczają jego spożycie. Zupa szczawiowa w ciąży również budzi wiele wątpliwości. Można sięgać po szczaw, pod postacią zupy będąc w ciąży, czy też lepiej się powstrzymać?
A co z zupą szczawiową w ciąży? Można czy nie?
Zupa szczawiowa kiedyś uważana była za niezbyt wykwintny posiłek, który gości głównie na stołach ludzi ubogich. Wraz z upływem lat pojęcie o zupie szczawiowej całkowicie się odmieniło. Dziś urosła ona do rangi wykwintnego dania. Ceni się ją nie tylko za walory smakowe, ale też za to, że jest niskokaloryczna, a zarazem bardzo odżywcza. Zupa szczawiowa w ciąży podobnie jak inne dania ze szczawiu może być spożywana bez obaw, jeśli nie występują przeciwwskazania zdrowotne.
Jak sprawić, by zupa szczawiowa była bardziej syta? Sekret tkwi w dodatkach. Zupę podawać można w towarzystwie świeżo ugotowanych ziemniaków, jajek na twardo, grzanek lub pieczywa. Najpopularniejsza wersja zupy to zdecydowanie ta z jajkiem, najczęściej spotkać można ją w restauracjach.
Szczaw a karmienie piersią
Wiadomo już, że szczaw w ciąży jest dozwolony, oprócz sytuacji wyjątkowych. Czy tak samo jest w przypadku karmienia piersią? Nie ma żadnych badań, które wskazywałyby na to, że podczas laktacji konieczne jest odstawienie szczawiu. Według ekspertów nie powinien on szkodzić zdrowiu matki ani dziecka. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, wystarczy obserwować malucha czy po szczawiu nie ma on problemów z brzuszkiem.
Jak przyrządzić szczaw będąc w ciąży?
Szczaw w ciąży można jeść na wiele sposób. Zupa szczawiowa należy do najpopularniejszych rozwiązań, jednak istnieją również inne opcje. Szczaw bardzo dobrze smakuje między innymi podduszony na maśle z dodatkiem czosnku. Przygotowany w ten sposób szczaw jest wyśmienitym, oryginalnym dodatkiem do dań głównych.
Szczaw – przeciwwskazania. Kto nie powinien go jeść?
Szczawiu powinny unikać osoby które mają problemy z nerkami, w szczególności skłonność do wytwarzania kamieni nerkowych. Warto jednak wiedzieć, że negatywne działanie szczawianów na organizm można zmniejszyć na przykład poprzez zabielenie zupy szczawiowej mlekiem. Jedząc szczaw w ciąży, warto też dużo pić. Kolejnym przeciwwskazaniem co do szczawiu są niedobory wapnia oraz żelaza w organizmie. Oprócz tych szczególnych przypadków warto jadać szczaw pod różnymi postaciami, ponieważ korzyści z jego spożycia są bardzo duże.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!