Musztarda to idealny dodatek do dań z grilla, mięs podawanych na ciepło, czy wędlin. Wyrazisty, czasami lekko ostry smak musztardy świetnie współgra z mięsem i wędlinami podkreślając, to co w nich najlepsze. Istnieje wiele rodzajów musztardy, jednak każdy z nich powstaje na bazie gorczycy. Poszczególne typy tego wytrawnego sosu różnią się między innymi sposobem zmielenia. Musztarda znana jest w wielu krajach od bardzo wielu lat, ciężko też wyobrazić sobie niektóre posiłki, bez jej dodatku. Niestety współcześnie w musztardzie znaleźć można wiele zbędnych dodatków, przez które sos traci na wartościach odżywczych. Sztuczne polepszacze smaku, czy konserwanty nie służą zdrowiu. Wątpliwości, do musztardy często miewają między innymi kobiety ciężarne, którym zależy na tym, by odżywiać się, jak najlepiej dla dobra dziecka. Czy musztarda w ciąży ma jakiekolwiek właściwości odżywcze i czy można ją bezpiecznie jeść?
Właściwości odżywcze musztardy – czy jakiekolwiek ma?
Każdy element diety przyszłej mamy powinien być przemyślany. Odstawienie wszystkiego, co mogłoby mieć negatywny wpływ na ciążę i jej przebieg oraz na zdrowie i rozwój płodu to podstawa. Drugim ważnym filarem odżywiania w ciąży są urozmaicone posiłki, które dostarczają wszystkiego, co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. O czym jeszcze należy pamiętać? Bardzo ważne jest dostosowanie kaloryczności posiłków do podwyższonego zapotrzebowania oraz opieranie swojego menu na nisko przetworzonych produktach, wspierających układ odpornościowy oraz inne funkcje w organizmie. Jak do tego wszystkiego ma się musztarda w ciąży i czy zawiera ona jakiekolwiek składniki mogące mieć wpływ na zdrowie przyszłej mamy oraz rozwój płodu?
Wbrew pozorom musztarda to nie tylko smaczny dodatek do posiłków. Analizując uważnie skład, można dojść do wniosku, że sos ten dostarcza organizmowi również substancji odżywczych. Oczywiście będą to minimalne ilości, zważywszy na to, że musztarda nigdy nie stanowi podstawy dania, a jedynie jego uzupełnienie. Jakie wartości odżywcze ma musztarda?
Zimny sos do mięsnych dań wytwarzany z ziaren gorczycy zawiera pewne ilości białka, które jest niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Musztarda dostarcza także węglowodanów, dających zastrzyk energii oraz tłuszczu, który w odpowiednich ilościach również jest nam potrzebny. Najwartościowszą substancją zawartą w musztardzie jest jednak błonnik. Mimo tego, że nie jest on wchłaniany przez organizm, to pełni bardzo ważną funkcję dając długotrwałą sytość oraz wspierając układ pokarmowy. Dzięki zawartości błonnika musztarda może pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi, należy jednak pamiętać, że sos ten jest również bardzo kaloryczny, więc nie należy jadać go w dużych ilościach. W 100 gramach musztardy znajduje się około 65 kalorii. Może się to wydawać mało w przeliczeniu na przykład na łyżkę stołową, jednak warto pamiętać, że to często te niewielkie ilości kalorii z dodatków do posiłków sprawiają, że przekraczamy swoje zapotrzebowanie i w rezultacie tyjemy.
Czy można jeść musztardę w ciąży?
Musztarda w ciąży nie jest zakazana. Sos ten wytwarzany jest z bezpiecznych składników, które w żaden sposób nie powinny zaszkodzić dziecku. Przed sięgnięciem po musztardę warto jednak uważnie zapoznać się z jej składem, gdyż wiele rozwiązań z marketów zawiera duże ilości sztucznych polepszaczy smaku oraz konserwantów, co sprawia, że musztarda traci na wartości. W jakich sytuacjach kobiety ciężarne powinny całkowicie zrezygnować z musztardy?
Kiedy musztarda w ciąży szkodzi?
Niemal każde pożywienie w określonych przypadkach może okazać się szkodliwe dla zdrowia. Również musztarda nie jest wskazana dla każdego. Kiedy należy z niej zrezygnować? Wiele odmian musztardy wyróżnia się ostrym smakiem. Z takich rozwiązań powinny zrezygnować osoby uskarżające się na problemy z żołądkiem. Ostre produkty mogą podrażniać śluzówkę i pogłębiać schorzenie.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!