Należący do warzyw kapustnych kalafior jest smaczny, a przy tym bardzo wartościowy pod względem odżywczym. Z kalafiora ugotować można pożywną, aromatyczną zupę, dodać go do warzywnego curry, upiec lub tworzyć na jego bazie sałatki. Jakie korzyści zdrowotne ma regularne jadanie kalafiora i czy jest on odpowiedni dla kobiet karmiących piersią?
Właściwości zdrowotne kalafiora
Warzywa powinny stanowić podstawę każdej diety, to właśnie one stoją na szczycie piramidy żywieniowej. Dla zachowania pełnego zdrowia spożywać należy 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Nie każdy jest jednak w stanie zjeść tyle posiłków, dlatego warto wymyślać sprytne triki na przyswajanie większej ilości warzyw. Najlepszym sposobem są zupy i sałatki. Ogromną porcję witamin i minerałów dostarczyć może zupa lub sałatka, której składnikiem bazowym jest kalafior. To warzywo powinno jak najczęściej gościć w naszej diecie. Jakie korzyści płyną z jedzenia kalafiora?
Niemal każde warzywo zawiera witaminy i minerały, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Kalafior jednak zdecydowanie się wyróżnia na tle innych rozwiązań. Warzywo zawiera niewiele kalorii, więc łatwo jest zjeść większą ilość, tym samym dostarczając sobie wielu witamin i minerałów. Kalafior to cenne źródło łatwo przyswajalnego białka będącego ważnym składnikiem wielu tkanek w organizmie. Białko wchodzi w skład między innymi krwi, limfy oraz enzymów. W 107 gramach surowego kalafiora znajdują się aż 2 gramy białka.
Warzywo dostarcza aż 24 miligramy wapnia, dzięki któremu łatwiej jest zachować kości i zęby w dobrej formie. Wapń służy jednak nie tylko układowi kostnemu, bierze on też udział w procesie krzepnięcia krwi. Dzięki kalafiorowi łatwiej jest też zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na magnez. Braki magnezu objawiają się wieloma uciążliwymi dolegliwościami, takimi jak skurcze mięśni, czy drganie powieki. Jadanie warzyw zawierających magnez pomaga pozbyć się tych objawów i cieszyć się zdrowiem i dobrą formą.
Kalafior charakteryzuje się wysoką zawartością fosforu, który wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej w organizmie. Pierwiastek ten ma też istotny udział w produkcji energii. W kalafiorze znaleźć można także potas regulujący ph komórkowe i wspierający pracę układu mięśniowego. Potas odpowiada też za kontrolę objętości płynów w organizmie. Kalafior nie jest obojętny także dla odporności organizmu. Warzywo dostarcza całkiem sporo witaminy C będącej silnym antyoksydantem, który wzmacnia organizm i chroni go przed wieloma chorobami. Warto wiedzieć, że jedna filiżanka surowego kalafiora to aż 77% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Ze względu na tak wysoką zawartością witamin, minerałów i pierwiastków, kalafior a karmienie piersią wydaje się idealnym rozwiązaniem. Niestety niektórzy odradzają spożywanie tego warzywa mamom, które karmią, ponieważ kalafior uważany jest za wzdymający. Z tego względu uważa się, że mógłby źle wpłynąć na pokarm, a w efekcie tego wywołać kolki i problemy z brzuszkiem u dziecka. Czy faktycznie tak jest i czy kobieta podczas laktacji powinna unikać kalafiora?
Czy karmiące kobiety mogą jeść kalafiora?
Kalafior a karmienie piersią niesłusznie są owiane złą sławą. Nie ma żadnych badań wskazujących na to, że warzywo faktycznie wywołuje problemy trawienne u dziecka i przyczynia się do kolek. Kalafior oczywiście może być przyczyną wzdęć, jednak wyłącznie po bezpośrednim spożyciu. Substancje odpowiadające za wiatropędne działanie nie przenikają do pokarmu, więc nie mogą w żaden sposób oddziaływać na maluszka. Mamy podczas laktacji nie tylko mogą, ale wręcz powinny sięgać po kalafior, jak najczęściej. Warzywo to przynosi organizmowi wiele korzyści zdrowotnych. Kalafior dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych może tylko poprawić jakość pokarmu, oraz poprzez wzmocnienie organizmu kobiety przyczynić się do pobudzenia laktacji.
A co z gotowanym kalafiorem?
Kalafior można spożywać w różnych postaciach. Jego różyczki nadają się do jedzenia nawet po sparzeniu wrzątkiem, dodatkowo można go piec i gotować. Niestety obróbka w wysokiej temperaturze powoduje utratę części składników odżywczych, jednak mimo to gotowany kalafior a karmienie piersią nadal jest zdrowy i bezpieczny dla karmiących matek. Dlaczego podczas laktacji warto sięgać po kalafior i jakie korzyści zdrowotne są z nim związane?
Wpływ kalafiora na zdrowie kobiet karmiących
Karmiące mamy powinny odżywiać się zdrowo, by pobudzić laktację oraz podnieść jakość pokarmu, by był on maksymalnie odżywczy dla maluszka. Częste sięganie po warzywa pomaga zadbać o zdrowie i dobrą formę organizmu. Kalafior podczas karmienia przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Warzywo dzięki bardzo wysokiej zawartości witaminy C wzmacnia organizm i chroni przed wieloma chorobami, podnosząc poziom odporności. Warzywo pomaga uzupełnić niedobory na wiele witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kalafior dzięki niskiej kaloryczności nie przyczynia się do przyrostu masy ciała.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!