Truskawki a karmienie piersią – czy można je jeść?

kobieta je truskawki

Podczas karmienia piersią warto sięgać po owoce sezonowe, które są cennym źródłem witamin i minerałów potrzebnych ciężarnej. Już początkiem lata w sklepach i na straganach pojawiają się truskawki. Niezwykle smaczne i aromatyczne doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia, jak również do ciast, galaretek oraz przetworów. Zalecenia, co do diety podczas laktacji mówią wyraźnie, że spożycie owoców jest bardzo ważne dla jakości pokarmu. Wiele kobiet obawia się jednak sięgać po truskawki podczas karmienia piersią, z uwagi na to, że mogą one wywołać uczulenie u dziecka, czy w takim razie podczas laktacji należy zrezygnować z truskawek?

Czy karmiąc piersią można jeść truskawki?

Pilnowanie diety podczas karmienia piersią jest ważne nie tylko ze względu na jakość pokarmu. Jedząc pokarmy niewskazane przy laktacji, łatwo jest zaszkodzić maluchowi, wywołując u niego problemy z brzuszkiem, czy reakcje alergiczne. Z tego właśnie powodu truskawki a karmienie piersią budzą obawy karmiących matek. Czy faktycznie trzeba sobie odmawiać truskawek, by chronić dziecko przed alergią na te owoce?

Podczas karmienia warto jeść truskawki, owoce te są wręcz wskazane ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Alergią nie należy się przejmować, dopóki nie pojawią się jej wyraźne objawy. Uczulenie na truskawki jest częste, jednak karmienie dziecka po spożyciu truskawek nie nie sprawi, że maluch będzie w przyszłości uczulony. Jeśli nie ma wyraźnych przeciwwskazań to warto jeść truskawki jak najczęściej, ponieważ są one bardzo zdrowe, a przy tym niskokaloryczne.

kobieta karmi piersia na lawce w parku

Wartość zdrowotna truskawek dla karmiącej piersią

Dzięki zdrowemu odżywianiu podczas laktacji zapewniamy maluchowi wysokiej jakości pokarm, umożliwiający mu prawidłowy rozwój. Ważnym elementem zbilansowanej diety są owoce, najlepiej sięgać po te sezonowe, gdyż nasz organizm ewolucyjnie jest przystosowany do ich spożycia. Owoce sezonowe są bogatym źródłem witamin oraz mikro i makroelementów pozytywnie oddziałujących na każdy obszar naszego ciała. Jednymi z najzdrowszych owoców są truskawki. Jakie korzyści może przynieść ich regularne spożywanie?

Truskawki podczas karmienia piersią przynoszą same korzyści. Owoce pomagają organizmowi bronić się przed chorobami, ponieważ dzięki dużej zawartości witaminy C podnoszą odporność organizmu. Truskawki dbają również o układ kostny dzięki obecnemu w nich wapniowi. Sód, potas i fosfor pomagają utrzymać równowagę gospodarki wodno – elektrolitowej w organizmie, a magnez przeciwdziała bolesnym skurczom mięśni. Znajdujące się w truskawkach żelazo wspiera produkcję czerwonych krwinek, a białko odnowę komórek. Truskawki zawierają też  całkiem spore ilości błonnika, dzięki czemu pomagają zdrowo schudnąć poprzez przyśpieszenie metabolizmu. Zajadając truskawki, łatwo jest utrzymać prawidłową wagę. Owoce te mimo swojej naturalnej słodyczy zawierają niewiele kalorii, można dzięki temu zjeść ich naprawdę sporo i zaspokoić głód, nie dostarczając organizmowi jednocześnie nadmiaru kalorii.

kobieta trzyma truskawki

Truskawki mają działanie wspierające pracę wątroby dzięki żółciopędnym właściwościom. Zdrowa wątroba wpływa pozytywnie na cały organizm, w tym na wygląd zewnętrzny, szczególnie na cerę. Kwas foliowy zawarty w tych owocach przeciwdziała stanom depresyjnym i pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia psychicznego. Z truskawek nie muszą rezygnować również diabetycy. Owoce te mają słodki smak, jednak mimo tego charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, dlatego też po ich spożyciu nie pojawiają się nagłe skoki insuliny we krwi.

Truskawki a karmienie piersią to bardzo dobry wybór. Owoce wspierają organizm karmiącej mamy, pomagają jej w zachowaniu zdrowia i pozytywnie wpływają na laktację, dbają jednocześnie o jakość pokarmu. Nie zawsze jednak mamy dostęp do świeżych owoców. Sezon na truskawki jest dosyć krótki. Czy warto sięgać po truskawki w innej formie? Co z przetworami z tych owoców, czy są równie zdrowe dla karmiących matek?

Świeże, gotowane, czy mrożone – które będą najlepsze?

Nie jest tajemnicą, że najwięcej wartości odżywczych mają zawsze świeże owoce i warzywa. Przetwarzanie, zwłaszcza w wysokich temperaturach niszczy część witamin i minerałów. Nie inaczej jest w przypadku truskawek. Świeże są najbardziej wartościowe dla organizmu, jednak nie zawsze mamy do nich dostęp. Ponadto truskawki mogą zostać wykorzystane między innymi do pieczenia ciast, czy robienia innych deserów, co wymaga obróbki termicznej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podczas karmienia piersią jadać owoce w takiej formie.

Na jeszcze więcej uwagi zasługują mrożone truskawki w czasie karmienia piersią. Mrożenie to najlepszy sposób na przechowywanie owoców i warzyw. Niskie temperatury skutecznie zapobiegają psuciu, nie niszcząc jednocześnie substancji odżywczych. Mrożone truskawki świetnie pasują do deserów, koktajli oraz ciast.

Kobiety podczas laktacji mogą jeść truskawki w każdej formie. W miarę możliwości warto jednak sięgać jak najczęściej po świeże owoce. W szczycie sezonu truskawki są wyjątkowo smaczne, słodkie i aromatyczne, świetnie wpływają też na zdrowie. Z owoców tych często przyrządza się różnego typu dżemy i kompoty. Jak tego typu produkty wpływają na organizm karmiącej mamy?

kobieta karmi niemowle piersia

Przetwory z truskawek – czy kobieta karmiąca może je jeść?

Domowy kompot z truskawek to bardzo smaczny i zdrowy napój. Nie ma on co prawda tyle wartości odżywczych, co świeże owoce jednak nadal jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż słodkie napoje gazowane, które dostarczają wyłącznie pustych kalorii. Kompot truskawkowy nawadnia oraz dostarcza organizmowi witamin i minerałów, przy tym nie zawiera zbyt wielu kalorii, o ile nie dodamy do niego dużych ilości cukru.

Tak samo jest w przypadku dżemów. Można je jeść bez żadnych obaw, jednak kupując tego typu produkty w sklepie, warto zwracać uwagę na ich składy. Najlepiej sięgać po zdrowe dżemy bez cukru lub przygotowywać je samodzielnie według sprawdzonych przepisów. Na bardzo słodkie dżemy powinny uważać szczególnie kobiety, które mają skłonność do szybkiego przybierania na wadze.