Czarnuszka i olej z czarnuszki w ciąży – czy są bezpieczne?

suszona czarnuszka na talerzu

W naturze znaleźć można zioła, które są w stanie wspomóc organizm w walce z wieloma chorobami oraz łagodzić niektóre dolegliwości. Jednym z takich leków, jakie dała ludzkości natura jest czarnuszka. W ziołolecznictwie jest znana i ceniona od wieków, często nazywa się ją również naturalnym antybiotykiem. Wiele źródeł podaje, że te drobne czarne ziarenka są w stanie wesprzeć medycynę konwencjonalną przy leczeniu chorób tak groźnych, jak nowotwory. Nie ulega wątpliwości, że czarnuszka siewna, zwana też czarnym kminem ma wiele właściwości zdrowotnych, pytanie tylko, czy czarnuszka w ciąży może być stosowana bez żadnych obaw?

Czarnuszka w ciąży – czy jest bezpieczna?

Zarówno czarnuszka, jak i olej z czarnuszki w ciąży budzą wiele pytań i wątpliwości. Wprawdzie zioło to jest uznawane za jedno z najzdrowszych, jednak powszechnie wiadomo, że to, co służy ciężarnej, nie zawsze jest bezpieczne dla płodu. Niektóre popularne i używane na co dzień zioła i przyprawy, jak chociażby szałwia, ciężarne muszą odstawić, aby wyeliminować ryzyko poronienia lub przedwczesnego porodu. Czy w takim razie czarnuszka w ciąży może być spożywana przez przyszłe mamy, czy też należy z niej zrezygnować?

W kuchni czarnuszka w ciąży może być używana niemal bez ograniczeń. Przyszłe mamy mogą dodawać ziarenka do sałatek, czy innych potraw. Niewielkie ilości przyprawy z pewnością nie zaszkodzą, a nawet pozytywnie wpłyną na organizm. Niestety w stanie odmiennym nie zaleca się stosowania czarnuszki w celach leczniczych. Według niektórych źródeł związki obecne w ziarenkach mogą doprowadzić do skurczów macicy, co zagraża poronieniem lub przedwczesnym porodem. Z tego samego powodu olej z czarnuszki w ciąży należy na czas ciąży odstawić.

Przeczytaj również  Paluszki krabowe (surimi) w ciąży – czy można je jeść bez obaw?

mloda kobieta w ciazy

Właściwości czarnuszki dla ciężarnych

Kobiety ciężarne mogą korzystać z czarnuszki, jako przyprawy. Dodawana w niewielkich ilościach do potraw nie zagrozi ciąży, powinna za to przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Z czym wiąże się dodawanie tych czarnych ziarenek do sałatek, czy pieczywa i jakie właściwości mają nasiona czarnuszki w ciąży?

  • Wzmocnienie odporności – przyszłe mamy są bardziej narażone na infekcje i choroby sezonowe. Obciążony organizm staje się bardziej podatny na zarazki, wirusy i bakterie. Właśnie dlatego w stanie odmiennym należy szczególnie dbać o swoją odporność, poprzez odpowiednią dietę oraz naturalne sposoby wzmacniania organizmu. Nasiona czarnuszki, nawet w niewielkich ilościach podnoszą poziom organizmu, co jest potwierdzone naukowo.
  • Świetnie radzi sobie z problemami grzybicznymi – infekcje grzybiczne również są częstym problemem ciężarnych. Tutaj też pomocna może okazać się czarnuszka w ciąży, stosowana w niewielkich ilościach.
  • Obniża poziom złego cholesterolu, jest pomocna w walce ze zbyt wysokim ciśnieniem – czarnuszka ponadto zmniejsza ryzyko pojawienia się stanów zapalnych w naczyniach krwionośnych. Niestety, by uzyskać takie efekty należy przyjmować ekstrakt z nasion czarnuszki, co jest w ciąży niewskazane, ze względu na ryzyko pojawienia się skurczów.
  • Działa przeciwstarzeniowo, ma dobry wpływ na stan skóry i włosów – flawonoidy, aminokwasy, oraz witaminy zawarte w nasionach czarnuszki oraz oleju mają znaczący wpływ na urodę, nie tylko spowalniają starzenie oraz poprawiają stan skóry i włosów, ale też spowalniają starzenie.

To tylko niektóre korzyści, jakie daje korzystanie z czarnuszki w ciąży, przyszłe mamy powinny jednak wiedzieć, że mogą korzystać z czarnuszki w niewielkich ilościach, większe dawki, czy kuracje ekstraktem lub olejem są możliwe dopiero po porodzie.

czarnuszka

Olej z czarnuszki w ciąży – czy warto go brać?

Olej z czarnuszki w ciąży może przynosić jeszcze większe korzyści niż same nasiona. Niestety korzystanie z niego nie jest dozwolone dla przyszłych mam. Olej zawiera skoncentrowaną dawkę związków, które mogłyby wpłynąć na wywołanie skurczów macicy.

Przeczytaj również  Ryby wędzone w ciąży - jakie można jeść, a jakich nie?

Olej z czarnuszki podczas karmienia piersią

Jak wygląda sytuacja podczas laktacji? Olej z czarnuszki w ciąży nie powinien być spożywany, za to podczas karmienia jak najbardziej można korzystać z jego dobroczynnego wpływu na organizm. Według wielu źródeł stosowanie oleju z czarnuszki przez ciężarną może mieć dobry wpływ na jakość pokarmu.

Dawkowanie czarnuszki w ciąży – ile można jej zjeść?

W jakich ilościach może być spożywana czarnuszka w ciąży? Niestety w jak najmniejszych, najlepiej stosować ją tylko w kuchni. Możliwości jest wiele, zupy, sałatki, chleb z czarnuszką w ciąży. Jeśli chodzi o olej z czarnuszki w ciąży, to można go wykorzystywać do celów kosmetycznych. Świetnie sprawdzi się, jako maseczka do twarzy lub do olejowania włosów.

Przeciwwskazania do stosowania czarnuszki przez ciężarne

Czarnuszka ma naprawdę wiele właściwości zdrowotnych, jednak mimo tego nie zaleca się jej stosowania w ciąży. Nasiona lub olej w dużych ilościach mogłyby wywołać skurcze macicy, które są bardzo niebezpieczne szczególnie w pierwszym trymestrze ciąży, kiedy ryzyko poronienia jest największe. Do woli można z czarnuszki korzystać, kiedy minie wyznaczony przez lekarza termin porodu.