Banany a karmienie piersią – czy karmiąca kobieta może je bezpiecznie jeść?

kobieta je banana

Banany są chętnie jadane ze względu na naturalną, intensywną słodycz. Potrafią one stłumić nadmierny apetyt na sklepowe łakocie, które zazwyczaj pełne są niekorzystnych dla zdrowia sztucznych polepszaczy smaku, barwników i konserwantów. Dodatkowo banany są na tyle treściwe, że zaspokajają też głód oraz zapewniają zastrzyk energii. Wiele kobiet zastanawia się jednak, czy banany a karmienie piersią to na pewno dobry wybór. Jak banany wpływają na pokarm oraz zdrowie w trakcie laktacji i czy warto je jeść?

Właściwości zdrowotne banana

Banany warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale przede wszystkim dla zdrowia. Owoce te są świetnym uzupełnieniem codziennej diety. Bogactwo składników odżywczych sprawia, że już jeden banan dziennie pomaga zaspokoić zapotrzebowanie organizmu, na niektóre witaminy i minerały. Niedobory substancji odżywczych są bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia i mogą skutkować powstawaniem wielu chorób. Dlatego warto postarać się o dostarczenie organizmowi wszystkiego, co jest mu potrzebne do prawidłowego funkcjonowania.

W trosce o swój organizm warto wprowadzić banany do codziennego menu. Pod względem wartości odżywczych zajmują one bardzo wysokie miejsce wśród owoców. Banan to bogate źródło cynku, pierwiastek ten pomaga zadbać o urodę. Prawidłowy poziom cynku w organizmie to gładka skóra, mocne paznokcie i lśniące włosy. Między innymi dlatego warto sięgać po banany w trakcie karmienia piersią. Po pewnym czasie od porodu u większości kobiet następuje wzmożone wypadanie włosów. Zdrowa dieta dostarczająca cynku może zminimalizować ten problem lub nieco zredukować straty.

kobieta jedzaca banana

Banany są dosyć kaloryczne w porównaniu do innych owoców, jednak pomimo tego uważa się, że pomagają one w redukcji wagi. Banany stanowią wartościową przekąskę, która zaspokaja głód, a dzięki wysokiej zawartości błonnika przyśpiesza metabolizm i reguluje pracę jelit, co jest bardzo ważne podczas odchudzania. Oprócz błonnika w bananach znaleźć można też pektyny oczyszczające organizm z toksyn i obniżające poziom złego cholesterolu.

Przy niektórych chorobach warto jak najczęściej sięgać po banany, w celu złagodzenia dolegliwości. Właściwa dieta wzmacnia też organizm, dzięki czemu łatwiej radzi on sobie z chorobą i szybciej zmierza ku wyleczeniu. Banany jadać warto przy wrzodach żołądka. Owoce te pomagają w zneutralizowaniu kwasu żołądkowego oraz działają łagodząco na błonę śluzową. Banany są pomocne również przy nadciśnieniu, ponieważ zawierają duże ilości potasu. Zaspokajając zapotrzebowanie organizmu na potas, zmniejszamy ryzyko wystąpienia chorób, takich jak miażdżyca, czy udar.

Po banany powinni sięgać również anemicy. Przy niedokrwistości konieczne jest zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na żelazo. Banany w porównaniu z innymi owocami zawierają duże ilości tego pierwiastka, który pomaga organizmowi funkcjonować prawidłowo. Znajdujące się w bananach przeciwutleniacze i karotenoidy spowalniają starzenie organizmu i dbają o wzrok.

Czy banany są bezpieczne dla karmiącej kobiety?

Banany nie są żadnym zagrożeniem dla mamy karmiącej, ani dla malucha. Zaprzestanie jedzenia bananów jest konieczne wyłącznie wtedy, gdy po ich spożyciu u dziecka pojawiają się symptomy świadczące o alergii.

kobieta karmi dziecko piersia w lozku

Jak banan wpływa na zdrowie kobiety karmiącej?

Banany podczas karmienia piersią wspierają odporność kobiety, oraz pomagają jej zdrowo i bez wysiłku powrócić do formy sprzed ciąży. Dzięki zawartym w owocu pektynom organizm szybciej oczyszcza się z toksyn, a cynk zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów po porodzie.

Czy warto jeść banany podczas karmienia piersią?

Jedzenie bananów podczas laktacji to same korzyści. Owoce pozytywnie wpływają na cały organizm, dostarczają potrzebnych witamin i minerałów oraz dbają o jakość pokarmu. Nie warto przejmować się wysoką kalorycznością bananów, ponieważ zawarty w nich błonnik sprzyja redukcji wagi. Banany a karmienia piersią są bezpieczne i wskazane, a ich jedzenie wiąże się z wieloma korzyściami.