Miód a karmienie piersią – czy można go bezpiecznie jeść?

kobieta z miodem

Miód wydaje się świetną alternatywą dla białego cukru. Ten naturalny słodzik oprócz smaku i pustych kalorii ma również wiele wartości odżywczych. Miód przy karmieniu piersią jest często spożywany przez młode mamy, które w trosce o jakość swojego pokarmu stawiają na zdrowe wybory. Przeciwnicy miodu twierdzą jednak, że jego korzystny wpływ na organizm jest wyolbrzymiony, a nektar dostarcza nam wyłącznie cukrów prostych. Czy miód podczas karmienia piersią faktycznie jest zdrowym wyborem, czy też jego spożywanie w większych ilościach może zaszkodzić mamie i dziecku?

Czy można jeść miód karmiąc piersią?

Dieta podczas karmienia powinna być przede wszystkim bezpieczna dla dziecka. Substancje przenikające do pokarmu mogą mieć różny wpływ na malucha. Złe wybory żywieniowe mamy często wywołują u dziecka reakcje alergiczne lub problemy z brzuszkiem, takie jak kolki lub biegunki. Istotna jest również dbałość o własne zdrowie, ponieważ przy karmieniu niektóre leki są niewskazane. Według wielu źródeł miód podczas karmienia piersią pozytywnie wpływa na odporność oraz jest pomocny przy leczeniu przeziębień, zanim sięgniemy po miód w czasie laktacji, warto się jednak zastanowić czy na pewno jest on bezpieczny dla maluszka.

Nie ma żadnych badań, które wskazywałyby na to, że jedzenie miodu podczas karmienia piersią mogłoby w jakiś sposób zaszkodzić dziecku. Mamy karmiące mogą spożywać miód bez obaw, jeśli maluszek nie ma objawów alergicznych po karmieniu. Jakie rodzaje miodu będą najlepsze i najbezpieczniejsze dla kobiet podczas laktacji?

Przeczytaj również  Karmienie piersią a alkohol - czy przenika do mleka matki?

kobieta z dzieckiem przy piersi

Bezpieczne rodzaje miodu dla karmiących kobiet

Wiemy już, że miód a karmienie piersią się nie wykluczają. Pozostaje jednak zastanowić się, jakie rodzaje miodu, będą dla karmiącej najlepsze, ze względu na wartości odżywcze. Miłośnicy miodu często umniejszają właściwości rodzimych gatunków, uznając wyższość miodu manuka. Wiele źródeł wskazuje na to, że gatunek ten faktycznie ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Miód manuka a karmienie piersią to bardzo dobre połączenie jednak inne gatunki również są dla mamy karmiącej bezpieczne i wskazane. Podczas laktacji warto sięgać po miód rzepakowy, lipowy, gryczany lub wielokwiatowy. Każdy rodzaj miodu ma swoje unikalne właściwości, które dobrze działają na organizm.

Miód a karmienie piersią – jaki ma wpływ na zdrowie mamy i dziecka?

Miód podnosi poziom odporności oraz wzmacnia cały organizm, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zachorowania na przeziębienie lub grypę. Co więcej, jeśli już zdarzy nam się złapać tego typu sezonową chorobę, to z pomocą miodu możemy się jej szybko pozbyć. Ten słodki produkt pszczeli działa przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie.

Miód a karmienie piersią jest wartościowy zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Wbrew powszechnie panującym stereotypom miód to nie tylko cukry proste. Produkt ten ma w składzie wiele korzystnych dla zdrowia substancji, między innymi łatwo przyswajalnego żelaza. Niemal każdy rodzaj miodu zawiera również pewne ilości potasu, sodu i wapnia, bez których organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Taki skład sprawia, że miód w diecie karmiącej matki jest o wiele milej widziany niż biały cukier. Miód i jego działanie detoksykujące pomaga w oczyszczaniu organizmu. Naturalny słodzik pochodzenia pszczelego przyśpiesza gojenie ran, może również obniżać ciśnienie krwi oraz działać przeciwmiażdżycowo. Dlaczego jeszcze warto sięgać po miód przy karmieniu piersią?

Przeczytaj również  Tatar a karmienie piersią - czy karmiąca może jeść surowe mięso?

Nawet niewielkie ilości miodu spożywane regularnie mogą przynieść znaczną poprawę zdrowia i samopoczucia. Produkt ten działa kojąco na układ pokarmowy, w tym na błonę śluzową żołądka. Miód pozytywnie wpływa też na pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację. Słodzik przydaje się również przy bezsenności. Według niektórych źródłem miód ułatwia zasypianie.

kobieta lezy w lozku i karmi dziecko piersia

Miód przy karmieniu piersią – czy może w jakikolwiek sposób zaszkodzić?

Pokarmy doskonałe nie istnieją. Każde warzywo, owoc, czy produkt pochodzenia zwierzęcego może zaszkodzić, zwłaszcza w przypadku alergii. Niewłaściwe stosowanie miodu również może wiązać się z zagrożeniami. Z miodu zrezygnować powinni diabetycy oraz osoby zmagające się z problemami z trzustką. Niestety, mimo wszystkich swoich właściwości zdrowotnych miód nadal zawiera sporą ilość cukrów prostych, które na trzustkę działają tak samo, jak sztuczne słodziki powodując jednocześnie nagły skok insuliny we krwi. W takich sytuacjach warto sięgać po inne produkty pochodzenia pszczelego. Nie tylko miód działa zbawiennie na organizm. Inne produkty z ula również mają właściwości zdrowotne. Pyłek pszczeli a karmienie piersią jest całkowicie bezpieczny, jeśli karmiąca mama nie ma na niego uczulenia.

Zbyt częste jedzenie miodu w dużych ilościach może też grozić otyłością. Nawet zdrowe produkty są przyczyną nadmiernego tycia. W 100 gramach miodu znajduje się około 304 kalorii, co w przeliczeniu na łyżeczkę daje około 30 kalorii. Takie liczby nie robią na nikim wrażenia, jednak przyjmując, że karmiąca mama pije 3 kubki herbaty dziennie oraz je jedną kanapkę z miodem, to suma kalorii robi się już całkiem spora. Oczywiście herbata z miodem a karmienie piersią jest jak najbardziej wskazana, jednak warto wziąć pod uwagę jej kaloryczność, szczególnie wtedy, gdy staramy się zrzucić zbędne kilogramy.

Mamy karmiące powinny uważać na miód znajdujący się na sklepowych półkach. Tego typu produkty zazwyczaj nie mają zbyt wiele z prawdziwym miodem i są jego tanim, sztucznym odpowiednikiem. Sztuczne miody oprócz dużej ilości kalorii oraz cukru nie przyniosą organizmowi żadnych korzyści, dlatego warto je całkowicie wyeliminować z menu.

Przeczytaj również  Tatuaż w ciąży i podczas karmienia piersią - czy można go robić?

kobieta pije herbate z miodem

Alergia na miód a karmienie piersią

W przypadku uczulenia na miód nie należy stosować go podczas laktacji, nawet przy przeziębieniu i grypie. Alergia na miód jest dosyć rzadka, ale istnieje i objawia się najczęściej dusznościami oraz zmianami skórnymi. Takie objawy mogą pojawić się również u dziecka, jest to sygnał do natychmiastowego zrezygnowania z miodu.

Jak jeść miód, aby nie utracić jego zdrowotnych właściwości?

Mleko z miodem a karmienie piersią wydaje się być najlepszym sposobem, na przeziębienie podczas laktacji. Ten naturalny specyfik jest oczywiście skuteczny, jednak tylko wtedy gdy sporządzimy go prawidłowo. Dodanie łyżeczki miodu do gorącego mleka zniszczy większość jego właściwości zdrowotnych. Chcąc wydobyć z miodu wszystko, co najlepsze należy dodawać go do lekko wystudzonego mleka lub herbaty.