Wątróbka w ciąży – czy można ją jeść? Może być zagrożeniem?

watrobka

W czasie ciąży wzmaga się apetyt na najbardziej nietypowe potrawy. Nagle okazuje się, że to, czego do tej pory nie znosiłyśmy, nagle moglibyśmy jeść nawet kilka razy w ciągu tygodnia. Mieszanie potraw tłustych ze słodkimi, kiszonych z gorzkimi – każda kobieta, która choć raz była w ciąży przerobiła tego typu połączenia. W okresie ciąży lekarze i dietetycy polecają spożywać raczej chude mięso, ponieważ będzie najzdrowsze dla mamy i dla dziecka. Bardzo popularne są również mięsne podroby, np. wątróbka. Niestety, musimy zmartwić wszystkie Panie w stanie błogosławionym, ponieważ zdaniem wielu lekarzy wątróbka w ciąży jest niepożądana i może przyczynić się do wielu komplikacji. Czym to może być spowodowane?

Wątróbka a ciąża – właściwości

Jeszcze do niedawna wątróbka w ciąży polecana była głównie przez bardzo wysoką zawartość żelaza. Każdy wie, że ten pierwiastek jest kluczowy dla prawidłowego rozwoju ciąży. Nagle wybuchła bomba, że jedzenie wątróbki w ciąży może się okazać niebezpieczne. Chodzi o to, że oprócz żelaza czy kwasu foliowego – niezwykle korzystnych składników – znajdziemy bogate zasoby witaminy A. Okazuje się, że zbyt bogate. Badania naukowe pokazały, że w wątróbce znajduje się trzy razy więcej witaminy A, niż wymaga tego zapotrzebowanie u kobiet w ciąży. Wynik tych badań zaskoczył środowisko medyczne na całym świecie.

Czy można jeść wątróbkę w ciąży? Rodzaje wątróbki

Wątróbkę podstawowo dzielimy na drobiową, cielęcą oraz wołową. Te dwa ostatnie rodzaje są nieco droższe od wątróbki drobiowej, która wśród Polaków cieszy się dużą popularnością właśnie dzięki niskiej cenie. Wątróbka cielęca oraz wołowa ma najlepsze właściwości i najwięcej żelaza. Polecana jest osobom, które chcą prowadzić jak najzdrowszą dietę. Choć wątróbka drobiowa w ciąży może być znakomitym dodatkiem do ziemniaków, ryżu lub pieczonych warzyw, lepiej wstrzymać się z jej jedzeniem. Witamina A w nadmiarze dla płodu jest toksycznym związkiem i to od samego początku ciąży. Niekontrolowane jedzenie wątróbki w ciąży prowadzić będzie do nieprawidłowego rozwoju płodu jak i również do wad czaszki i układu nerwowego. W skrajnych przypadkach kończy się przedwczesnym porodem. Trzeba pamiętać, że do wątroby trafia większość szkodliwych toksyn, a także metale ciężkie. Do wątróbki dochodzą jeszcze podroby przygotowywane na jej bazie, wszelkiego rodzaju pasztety.

Przeczytaj również  Orgazm w ciąży - jak to wygląda w 1, 2 i 3 trymestrze?

surowa watrobka

Czy wątróbka może zaszkodzić ciąży?

Mimo że wątróbka wieprzowa w ciąży dostarczyć może sporej dawki żelaza, nadmiar witaminy A wszystko komplikuje. Zbyt duże zagrożenie chorobami u dziecka każe z dystansem podchodzić do wszelkich specjałów na bazie wątróbki. Dziecko urodzone z wadami lub niepełnosprawne to ogromna odpowiedzialność. Wychowywanie dziecka z wadami spowodowanymi nieprawidłowym odżywianiem pociąga za sobą mnóstwo energii, wyrzeczeń, a także – nie da się ukryć – pieniędzy. Dzieci rodzone przedwcześnie mają w późniejszych latach spore problemy z sercem, borykają się także z licznymi alergiami. Na to wszystko potrzebne są kosztowne leki, których cena niejednokrotnie przekracza budżety średnio zarabiającej, polskiej rodziny.

Jak często można jeść wątróbkę w ciąży?

Najlepiej przez okres całej ciąży, od chwili, kiedy tylko lekarz potwierdzi nam nasze przypuszczenia, zrezygnować z jedzenia wątróbki w każdej postaci – smażonej, gotowanej lub pieczonej. Jest o wiele więcej smacznych typów mięs, które jeść można bez najmniejszych obaw. Gotowana pierś z kurczaka lub od czasu do czasu – czerwone mięso na pewno się sprawdzą. Nie zaszkodzi eksperymentowanie z najpopularniejszym zamiennikiem mięsa na świecie, czyli soją. Ciekawym doświadczeniem będzie także spróbowanie tofu. Nie można też zapomnieć o pozytywnym wpływie warzyw strączkowych. W niektórych gatunkach fasoli znajduje się nierzadko dwa razy więcej białka, niż w drobiowym mięsie – i to wszystko zostało naukowo i dokładnie zbadane. Nie są to informacje wyssane z palca. W ogóle, słabo doceniamy rośliny strączkowe, a są one świetnym środkiem ubogacającym dietę. Pieczone zapiekanki z gotowanej fasoli, z ziemniakami, marchewką i cebulą  – to jeden ze wspaniałych pomysłów na obiad.

Jedzenie wątróbki w ciąży – podsumowanie

Wyeliminowana wątróbka w ciąży pozbawi nas problemów zdrowotnych. Będziemy mogli czuć się bezpiecznie do samego porodu, przyjmując smaczne i w pełni zdrowe zamienniki. Jeśli zjadłam wątróbkę w ciąży, powiedzmy, raz i to na samym początku, nie muszę popadać w panikę. Istotne jest regularne poszerzanie wiedzy i dostosowywanie jej do naszych codziennych warunków. Warto śledzić coraz nowsze i aktualizowane informacje na temat produktów szkodliwych w ciąży. Zmienia się to wszystko bardzo szybko i nieoczekiwanie dla wszystkich, którzy nie lubią odmawiać sobie dobrego jedzenia. Jeszcze nie raz będziemy zaskoczeni, że coś, co do tej pory wydawało się ultra zdrowe i pomocne dla naszego funkcjonowania, w rezultacie przynosi więcej szkody, niż pożytku. Cóż…, takie jest życie. Kolejne produkty spożywcze czekają na odkrycie i przypisanie im odpowiednich  „właściwości”.