Rozszerzanie diety niemowlaka to czas pełen wyzwań dla wszystkich rodziców. W jaki sposób wprowadzić stałe posiłki do menu malucha w bezpieczny i zdrowy sposób? Niemowlęca dieta nie musi opierać się na słoiczkach, które są nie tylko dosyć sporym wydatkiem, ale często też nie spełniają wymogów, jeśli chodzi o składy. Wartościowe posiłki dla dziecka można przygotować samodzielnie, będzie to nie tylko tańsze, ale też na pewno zdrowsze. Na sam początek rozszerzania diety warto przygotowywać bardzo proste i łatwe do spożycia dania, takie jak zupki dla niemowląt. Pozwolą one maluszkowi na poznanie nowych smaków i powolne przyzwyczajenie do zmiany diety.
Zupka to szybki i zdrowy pomysł na obiad dla niemowlaka
Przy rozszerzaniu diety maluszka zaczynamy od warzyw i owoców, by powoli przygotować układ pokarmowy na bardziej złożone dania. Zupki dla niemowlaka to idealny sposób powolnego przejścia na stałe posiłki. Zupka nie wymaga zbyt długiego gryzienia i żucia, do czego niemowlę nie jest przyzwyczajane. Ponadto zupka składa się w całości z warzyw, przez co jest w pełni zdrowa, dostarcza witamin, minerałów i wszystkiego, co jest dziecku niezbędne do prawidłowego rozwoju. Zupy dla niemowlaka można przygotować szybko i łatwo, wystarczy skorzystać ze sprawdzonych przepisów. Lista inspiracji ułatwi wszystkim rodzicom, nawet tym początkującym w kuchni gotowanie smacznych zupek dla swoich pociech.
25 przepisów na zdrowe i szybkie zupki dla niemowlaka
Zupki dla niemowląt nie są zbyt skomplikowane, jeśli chodzi o składniki, a dodatkowo ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Prostota przygotowywanych zupek bierze się stąd, że maluchy dopiero poznają smak i teksturę posiłków innych niż mleko, więc należy ostrożnie przyzwyczajać ich do nowości. Jakie przepisy na zupy dla niemowlaka warto przetestować?
1. Prosty rosołek
Składniki:
- skrzydełko z indyka
- marchewka
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
Sposób przygotowania:
- Skrzydełko umieścić w garnku, zalać wodą w ilości około 400 ml i ustawić na najmniejszej mocy palnika.
- Po godzinie gotowania zebrać szumowiny, które pojawią się na powierzchni i dalej gotować.
- Warzywa obrać i w całości wrzucić do garnka z gotującym się skrzydełkiem, po kolejnej godzinie gotowania wywar przecedzić przez sito.
- Przed podaniem do rosołku można wrzucić drobno pokrojoną marchewkę, lub w przypadku starszych maluchów makaron.
2. Krem z pomidora
Składniki:
- 2 pomidory
- kawałek pora
- kilka gałązek koperku
- masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Por kroimy na talarki i podsmażamy na odrobinie masła.
- Podsmażony por zalewamy wodą w ilości około 300 ml i gotujemy.
- Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i pokrojone w cząstki wrzucamy do garnka. Koperek siekamy i również dorzucamy do gotującej się zupy.
- Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki krem.
3. Krem z brokuła
Składniki:
- jeden średni brokuł
- ziemniak
- korzeń pietruszki
Sposób przygotowania:
- Korzeń pietruszki obieramy, kroimy na plasterki i zalewamy około 300 ml wody, garnek ustawiamy na średniej mocy palnika.
- Do gotującej się pietruszki dodajemy obrany i pokrojony w kostkę ziemniak.
- Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy na 10 minut przed końcem gotowania.
- Po upewnieniu się, że wszystkie warzywa są odpowiednio miękkie, całość blendujemy.
4. Awokado z żółtkiem
Składniki:
- 2 owoce awokado
- jajko
- kawałek pora
- masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Por pokroić w talarki i podsmażyć na maśle, następnie zalać 200 ml wody i przez chwilę gotować.
- Z owoców awokado usunąć pestkę, dokładnie je obrać i pokrojone na kawałki rozdrobnić widelcem do konsystencji kremu, dorzucić do gotującego się pora.
- Kiedy por z awokado będą się gotować w niewielkiej ilości wody, należy oddzielić żółtko od białka (białko można później wykorzystać np. do jajecznicy) i wlać żółtko do gotującej się zupy.
- Kiedy żółtko się zetnie zdjąć zupę z ognia i przetrzeć przez sitko, by miała idealnie gładką konsystencję.
5. Krem z dyni i marchewki na ciepło
Składniki:
- dynia
- jedna duża marchewka
- 100 ml dowolnego mleka roślinnego
Sposób przygotowania:
- Z dyni wycinamy kawałki miąższu, tak, by wyszło około 100 g i podpiekamy je przez 20 minut w piekarniku, w temperaturze 180 stopni.
- Podpieczone kawałki dyni zalewamy 200 ml wody i wstawiamy na średnią moc palnika, marchewkę obieramy, kroimy na talarki i dorzucamy do gotującej się dyni.
- Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich mleko roślinne i po zagotowaniu przecieramy całość przez sitko.
6. Zupka z kalafiora i ziemniaka
Składniki:
- kalafior
- 2 ziemniaki
- kawałek selera
Sposób przygotowania:
- Seler obieramy, kroimy na małe kawałki, zalewamy 200 ml wody i wstawiamy na średnią moc palnika.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do selera.
- Kalafior dzielimy na różyczki i na około 20 minut przed końcem gotowania dorzucamy do pozostałych warzyw. Kiedy wszystko będzie już miękkie, całość blendujemy.
7. Zupa – marchewka i ziemniak
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- korzeń pietruszki
Sposób przygotowania:
- Marchewki i korzeń pietruszki obieramy, kroimy w plasterki, zalewamy 200 ml wody i ustawiamy na średniej mocy palnika.
- Ziemniak obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do pozostałych warzyw, po około 20 minutach gotowania.
- Kiedy wszystko będzie już miękkie, zupę studzimy i przecieramy przez sitko.
8. Zupa z selera i brokuła
Składniki:
- seler
- brokuł
- kawałek pora
- masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Pokrojony w talarki por podsmażamy na maśle, następnie dorzucamy do niego obrany i drobno pokrojony seler, warzywa przez chwilę dusimy, po czym zalewamy 200 ml wody i gotujemy.
- Brokuł dzielimy na różyczki, dorzucamy do garnka, gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie i blendujemy.
9. Ziemniaczana z koperkiem
Składniki:
- 2 ziemniaki
korzeń pietruszki
- mały pęczek koperku
Sposób przygotowania:
- Korzeń pietruszki obieramy, kroimy, zalewamy 200 ml wody i ustawiamy na palniku.
- D garnka dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kiedy zmiękną, dodajemy posiekany koperek i blendujemy.
10. Zupa z marchewki i groszku zielonego
Składniki:
- 2 marchewki
- mrożony groszek zielony lub groszek z puszki
- ziemniak
Sposób przygotowania:
- Obrane i pokrojone w plastry marchewki gotujemy w 200 ml wody, dorzucamy również pokrojonego w kostkę ziemniaka.
- Na wrzątek wrzucamy groszek mrożony i gotujemy tak długo, jak jest zalecone na opakowaniu. Groszek z puszki można dodać pod sam koniec gotowania.
- Zupę przecieramy przez sitko.
11. Kremowa, kukurydziana zupa
Składniki:
- puszka kukurydzy
- ziemniak
- kawałek pora
- masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Pokrojonego w plasterki pora dusimy na maśle, dodajemy również pokrojonego w kostkę ziemniaka.
- Podduszone warzywa zalewamy 200 ml wody i gotujemy.
- Pod koniec gotowania dorzucamy kukurydzę, gotową zupę blendujemy.
12. Warzywna zupka krem
Składniki:
- marchewka
- korzeń pietruszki
- ziemniak
- por
- kalafior
- masło klarowane
Składniki:
- Pokrojonego w plasterki pora przez chwilę podduszamy na maśle, po czym dodajemy do niego kolejno obrane i starte na tarce marchewkę i korzeń pietruszki, całość zalewamy 200 ml wody i gotujemy.
- Do garnka dorzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka.
- Kalafior dzielimy na różyczki i dorzucamy do gotujących się warzyw, kiedy zmięknie, zupa jest już gotowa do zmiksowania na gładki krem.
13. Zupa z cukinii z odrobiną mięsa
Składniki:
- cukinia
- ziemniak
- udko z kurczaka
Sposób przygotowania:
- Udko z kurczaka zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, dorzucamy też pokrojonego w kostkę ziemniaka.
- Po jakimś czasie z wywaru wyławiamy udko i odstawiamy, aż wystygnie, w zamian dorzucając obraną i pokrojoną w kostkę cukinię.
- Kiedy warzywa będą się gotować, z udka obieramy kawałki mięsa i dorzucamy je pod koniec gotowania do zupy.
14. Dyniowy krem z kurczakiem
Składniki:
- dynia
- pierś z kurczaka
- 100 ml mleka roślinnego
- odrobina oliwy
Sposób przygotowania:
- Kawałki dyni podpiekamy w piekarniku, po czym przekładamy do garnka, zalewamy 200 ml wody i gotujemy.
- Kurczaka kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na oliwie.
- Kiedy dynia będzie już miękka, dolewamy do niej mleko i całość blendujemy, do kremu dyniowego wrzucamy usmażone kawałki ziemniaka.
15. Krem buraczkowy
Składniki:
- 2 buraki
- 2 łodygi selera naciowego
- kawałek pora
- łyżka śmietany
- masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Buraki obieramy, kroimy w plastry i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
- Pokrojonego w plasterki pora podsmażamy na maśle, międzyczasie kroimy również seler, dorzucamy do pora i dusimy przez chwilę.
- Kiedy warzywa odrobinę zmiękną, zalewamy je 200 ml wody i gotujemy, dorzucając do garnka również podsmażone buraki.
- Po upewnieniu się, że wszystkie warzywa są już idealnie miękkie blendujemy je na gładki krem i zabielamy śmietaną.
16. Zupa z kalafiorem i brokułem
Składniki:
- kalafior
- brokuł
- marchewka
- ziemniak
Sposób przygotowania:
- Marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy, zalewamy 200 ml wody i gotujemy, aż delikatnie zmiękną.
- W tym czasie brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, dodajemy do garnka, gotujemy do miękkości, po czym wystudzoną zupę przecieramy przez sitko.
17. Jarzynowa z dodatkiem mięsa i żółtkiem
Składniki:
- marchewka
- pietruszka
- por
- kalafior
- kilka brukselek
- udko z kurczaka
- jajko
- masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle, po chwili dodajemy do niego marchewkę i pietruszkę obrane i starte na tarce, dusimy przez chwilę, po czym zalewamy wodą, do garnka wkładamy też udko z kurczaka i całość gotujemy.
- Kalafior dzielimy na różyczki i po około 30 minutach dodajemy do garnka, wrzucając również brukselki, gotujemy kolejne 15 minut, pod sam koniec wyławiamy udko i odstawiamy do wystudzenia. .
- Z jajka oddzielamy żółtko, roztrzepujemy je, po czym wrzucamy do jeszcze gotującej się zupy, kiedy się zetnie, zupa jest już gotowa, międzyczasie od udka odrywamy kawałki mięsa i dorzucamy do zupy.
18. Marchewkowa z kukurydzą
Składniki:
- 2 marchewki
- puszka kukurydzy
- połowa czerwonej cebuli
- pół łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy bardzo drobno i szklimy ją na oliwie, w międzyczasie obieramy i ścieramy na tarce marchewkę, dorzucamy ją do cebuli i dusimy jeszcze przez 5 minut całość, po czym zalewamy 200 ml wody i gotujemy.
- Do garnka dorzucamy kukurydzę, przez chwilę gotujemy, po czym blendujemy.
19. Krem z zielonych warzyw
Składniki:
- brokuł
- cukinia
- zielona fasolka szparagowa
- brukselki
Sposób przygotowania:
- Cukinię obieramy i kroimy w kostkę, fasolkę kroimy drobno, wszystko umieszczamy w garnku, zalewamy 200 ml wody i gotujemy.
- Po około 20 minutach dorzucamy brukselki i różyczki brokuła, gotujemy, aż warzywa będą miękkie i blendujemy.
20. Krem z białych warzyw
Składniki:
- seler
- ziemniak
- kalafior
- korzeń pietruszki
Sposób przygotowania:
- Korzeń pietruszki i seler obieramy, drobno kroimy, zalewamy 200 ml wody i gotujemy, w trakcie gotowania dodając także pokrojonego w kostkę ziemniaka.
- Po jakimś czasie dorzucamy również kalafior, a kiedy warzywa zmiękną blendujemy.
21. Zupa z mrożonego szpinaku z jajkiem
Składniki:
- 200 gramów mrożonego szpinaku
- masło klarowane do smażenia
- jajko
Sposób przygotowania:
- Szpinak podsmażamy na maśle, następnie dusimy, aż w pełni się rozmrozi i stanie się miękki, dodajemy 100 ml wody i krótko zagotowujemy, a następnie blendujemy i wstawiamy jeszcze chwilę na palnik.
- Do kremu szpinakowego wbijamy oddzielone od białka żółtko i mieszamy, aż się zetnie i rozprowadzi.
22. Ziemniaczana z brukselką
Składniki:
- 2 ziemniaki
- marchewka
- kilka brukselek
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce i zalewamy wodą, dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy.
- Kiedy ziemniaki staną się miękkie, dorzucamy brukselki i gotujemy jeszcze przez chwilę do ich miękkości.
23. Zupa z fasolką szparagową
Składniki:
- 2 ziemniaki
- seler
- pęczek fasolki szparagowej dowolnego koloru
Sposób przygotowania:
- Seler obieramy, drobno kroimy, zalewamy wodą i gotujemy, w trakcie dorzucając pokrojone w kostkę ziemniaki.
- W trakcie gotowania warzyw odcinamy ogonki od fasolki, kroimy ją drobno i dorzucamy do garnka i gotujemy, aż zmięknie.
24. Owocowa zupka
Składniki:
- marchewka
- jabłko
- truskawki
Sposób przygotowania:
- Obraną marchewkę ścieramy na tarce, zalewamy wodą, wstawiamy na palnik, kiedy stanie się miękka, dorzucamy pokrojone w cząstki jabłka i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
- Na 5 minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone na połówki truskawki, po zagotowaniu całość blendujemy.
25. Owocowa z dodatkiem ryżu
Składniki:
- truskawki
- wiśnie
- 100 ml soku malinowego
- 50 gramów suchego ryżu
- 50 ml mleka roślinnego
Sposób przygotowania:
- Z wiśni usuwamy pestki, zalewamy je 200 ml wody i zaczynamy powoli gotować.
- Po około 15 minutach dorzucamy pokrojone na połówki truskawki i dolewamy sok.
- Ryż przepłukujemy w zimnej wodzie, odsączamy i wsypujemy do zupy, gotujemy do miękkości, pod koniec zupę zabielamy roślinnym mlekiem.
Dzięki długiej liście prostych przepisów przygotowanie zupki dla niemowlaka przestanie być wyzwaniem.
Od którego miesiąca dziecko może jeść zupki?
Zupka dla niemowlaka to jedna z najlepszych propozycji, jeśli chodzi o rozszerzanie diety. Wielu rodziców nie wie jednak kiedy mnożna wprowadzać zupki oraz kiedy z kremów i papek przejść na zupki dla niemowlaka z całymi warzywami, oraz z dodatkiem mięsa. Jak to wygląda, biorąc pod uwagę miesiące życia malucha?
- 4 miesiąc – powoli można wprowadzać posiłki w formie zupki dla niemowlaka. Na samym początku należy jednak wybierać zupy jednoskładnikowe i co kilka dni dawać dziecku poznać smak nowego warzywa, by poznać preferowane smaki. Podczas wprowadzania kolejnych warzyw należy dziecko obserwować, czy nie pojawiają się u niego reakcje alergiczne, w razie konieczności całkowicie wyeliminować alergeny z diety. Warto pamiętać, że nie każde dziecko jest gotowe do rozszerzania diety w 4 miesiącu życia.
- 5 miesiąc – jeżeli rozszerzanie diety rozpoczęło się miesiąc wcześniej, należy je kontynuować, można nieznacznie zwiększyć ilość podawanej zupki z 1 – 2 łyżeczki do kilku, jeżeli maluch będzie się domagał większej ilości.
- 6 miesiąc – to optymalny czas rozszerzania diety, niektórzy rodzice dopiero na tym etapie wprowadzają do menu malucha zupki. W przypadku gdy dieta została rozszerzona już wcześniej, w 6 miesiącu można dodawać zupy z więcej niż 1-2 warzyw. Nadal jednak warto wstrzymać się z owocami i słodkimi zupami, gdyż po poznaniu słodkiego smaku maluch może odmawiać jadania warzyw.
- 7 miesiąc – zupka dla niemowlaka nadal powinna być zblendowana lub przetarta przez sitko, zwiększyć można jednak ilość podawanej zupy, zwłaszcza gdy zauważymy, że dziecku dopisuje apetyt. Powoli można wprowadzać również zupki owocowe.
- 8 miesiąc – pora na powolne wprowadzanie zupek z całymi kawałkami warzyw, by maluch przyzwyczajał się do żucia pokarmów.
- 9 miesiąc – maluch powinien zajadać już nie tylko zupki w formie kremu, ale też te z całymi warzywami, oraz zupy owocowe. Najwyższa też pora na wprowadzenie do diety mięsa, chyba że rodzice zwyczajnie nie chcę tego robić, ze względu na własne nawyki żywieniowe, w takim wypadku należy zadbać o inne źródła białka oraz substancji odżywczych, których dostarcza mięso.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!