Pierwszy posiłek, jaki jemy w ciągu dnia, ma nie tylko zaspokoić głód, ale też zapewnić zastrzyk energii i dostarczyć wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Śniadanie dla dzieci musi być też przede wszystkim smaczne, by uniknąć marudzenia przy posiłku. Czasami zrobienie pełnowartościowego śniadania, które maluch chętnie zje, bywa sporym wyzwaniem dla rodziców, szczególnie w przypadku niejadka. Lista pomysłów na pyszne i zdrowe śniadanie dla dzieci ułatwi wybór właściwego posiłku i pozwoli inspirować się każdego dnia.
Zdrowe śniadanie dla dziecka – dlaczego jest takie ważne?
Wielu dietetyków uważa, że śniadania dla dzieci są kluczowe dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Młode organizmy, które ciągle są w trakcie rośnięcia, potrzebują odpowiedniej porcji kalorii składników mineralnych witamin oraz innych substancji wspierających prawidłowy rozwój. W celu dostarczenia dziecku wszystkiego, co niezbędne, konieczne jest zadbanie o odpowiednią ilość posiłków w ciągu dnia. Wszystkie pozycje w menu naszej pociechy, powinny być urozmaicone i zbilansowane. Dzień należy rozpocząć od solidnej porcji kalorii i witamin, w czym pomogą ciekawe pomysły na wartościowe śniadanie dla dziecka. Maluchy, które jedzą śniadania, są mniej narażone na nadwagę, ponieważ rzadziej sięgają po niezdrowe przekąski między posiłkami. Śniadanie wspiera też rozwój dziecięcego mózgu i pomaga być przez cały dzień aktywnym. Walce też pamiętać, że regularne jedzenie zdrowych śniadań wspiera układ odpornościowy dziecka.
Co na śniadanie dla dziecka? Najważniejsze wartości odżywcze
Śniadania dla dzieci mają przede wszystkim dostarczać zdrowej porcji energii oraz wartości odżywczych. Dzieci potrzebują odżywiać się tak samo jak dorośli, w ich menu nie może zabraknąć substancji takich jak białko, błonnik, węglowodany i zdrowe tłuszcze. Każdy z tych elementów zbilansowanej diety wpływa na poszczególne funkcje w organizmie. Błonnik odpowiada za zdrowie układu pokarmowego, białko jest budulcem mięśni oraz wielu tkanek, zdrowe tłuszcze są ważne dla rozwoju mózgu, a węglowodany to paliwo dla organizmu, Które dostarcza mu najwięcej energii. Śniadanie dla dzieci ma zawierać też witaminy, minerały, mikro i makroelementy, będące częścią zdrowego odżywiania. W każdym posiłku z menu malucha powinny znaleźć się warzywa, owoce, zboża, orzechy oraz inne produkty z piramidy żywieniowej. Nie wolno pomijać również źródeł łatwo przyswajalnego białka, takich jak mięso oraz ryby. Rodzice będący na diecie wegetariańskiej, którym zależy na tym, by ich dziecko dzieliło z nimi ich model żywienia, muszą zadbać o to, by maluch nie miał żadnych niedoborów. Przy wege posiłkach, konieczne jest zadbanie o odpowiednią ilość białka roślinnego. Przedstawione przepisy na śniadania dla dzieci świetnie wpisują się we wszelkie założenia zbilansowanej diety.
Szybkie i zdrowe śniadanie dla dziecka – 10 pomysłowych przepisów
Nie każdy może sobie pozwolić na to, by rano spędzać długie godziny w kuchni. Z pomocą przychodzą w tej sytuacji pomysły na szybkie śniadanie dla dzieci. Proste posiłki nie wymagają wiele czasu na przygotowanie, ale pod względem wartości odżywczej spełniają wszelkie oczekiwania. Jakie przepisy na szybkie i zdrowe śniadanie dla dzieci warto przetestować?
1. Kanapki z jajkiem i awokado
Pyszne śniadanie dla dzieci, które przypadnie do gustu największemu niejadkowi. Warto wprowadzić awokado do diety malucha, gdyż owoc ten jest źródłem zdrowych tłuszczów.
Składniki:
- 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa
- 2 jajka
- połowa awokado
- szczypta soli, pieprzu i bazylii
Sposób przygotowania:
- Awokado rozgnieść widelcem tak, by konsystencją przypominało pastę.
- Jajka usmażyć z użyciem wymienionych w przepisie przypraw.
- Chleb posmarować pastą z awokado i położyć na kanapkach usmażone jajko.
2. Jajecznica ze szczypiorkiem i szynką
Jajecznica to zawsze bezpieczny wybór jeśli chodzi o śniadania dla dzieci, każdy maluch lubi jajka, Ponadto są one pełnowartościowym posiłkiem.
Składniki:
- 4 jajka
- pęczek szczypiorku
- kilka plastrów szynki
- łyżka masła klarowanego
Sposób przygotowania:
- Szynkę podsmażamy na maśle do momentu, aż się zarumieni, w międzyczasie drobno krojąc szczypiorek.
- Na szynkę wbijamy jajka, dodajemy szczypiorek i smażymy, mieszając, aż jajka zetną się do właściwej konsystencji. Podajemy z kromką pełnoziarnistego pieczywa.
3. Parówki smażone z jajkiem + porcja warzyw
Zdrowe śniadanie dla dzieci z parówką w roli głównej? Wystarczy sięgnąć po dobrej jakości produkty oraz odpowiednio dobrać dodatki, by parówka również stała się pełnowartościową propozycją na śniadanie.
- 2 parówki dobrej jakości – najlepiej 100% szynka lub mięso drobiowe
- 2 jajka
- kilka listków zielonej sałaty
- pomidor
- ogórek zielony, świeży
- masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Parówki smażymy na maśle do momentu, aż się zarumienią, międzyczasie krojąc na plasterki pomidora i obranego ogórka.
- Jajka roztrzepujemy widelcem i wylewamy na parówki, smażymy do momentu ścięcia jajek.
- Na talerzu układamy plasterki sałaty i wykładamy na nie usmażone parówki z jajkami, obok układamy pokrojone wcześniej warzywa.
4. Kolorowe kanapki z wędliną
Kanapki to zdecydowanie najprostszy sposób na szybkie śniadanie, dzieciaki je uwielbiają, a dzięki dodaniu sporej ilości warzyw są one zdrowe.
Składniki:
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba
- odrobina masła lub kremowego serka
- 2 plastry dobrej jakości wędliny, np. szynki drobiowej
- 2 plastry żółtego sera
- ogórek świeży
- pół czerwonej papryki
- kiełki rzodkiewki lub brokuła
Sposób przygotowania:
- Chleb smarujemy masłem lub serkiem i układamy kolejno plastry wędliny, sera żółtego, pomidora i obranego ogórka.
- Paprykę kroimy w paski i układamy na kanapkach, dekorujemy kiełkami.
5. Twarożek z warzywami
Twarożek z warzywami jest szybki w przygotowaniu, jest też źródłem wapnia oraz białka. Dodatek warzyw sprawia, że śniadanie to dostarcza także witamin.
Składniki:
- 250 g. białego twarożku
- około 100 ml śmietany
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Rzodkiewki kroimy w drobną kostkę, szczypiorek drobno siekamy.
- Twarożek umieszczamy w misce, dodajemy warzywa i śmietanę, mieszamy, aż składniki się dobrze połączą, podajemy z bułeczką posmarowaną masłem.
6. Bułki zapiekane z jajkiem i dodatkami
Zapiekane bułki z jajkiem to świetny sposób na smaczne śniadanie dla dzieci na ciepło.
Składniki:
- 2 małe kajzerki
- 2 jajka
- szczypiorek
- 100 gramów żółtego sera
Sposób przygotowania:
- Kajzerki, wydrążamy w środku tak, żeby zrobiły się mini dołki.
- Ser żółty ścieramy, a szczypiorek drobno siekamy.
- Do obu kajzerek wbijamy po jajku, posypujemy szczypiorkiem, a na wierzch dajemy żółty ser.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na dosłownie kilka minut, aby jajko się ścięło, a ser się rozpuścił.
7. Zdrowe tosty z dodatkami warzywnymi
Tosty powszechnie kojarzą się, z szybkimi i niezdrowymi posiłkami jednak warto je odczarować! Porcja warzy sprawi, że tosty staną się zdrowym i smacznym śniadaniem.
Składniki:
- 2 kromki chleba tostowego
- plater żółtego sera
- 2 plastry pomidora
- kilka czarnych oliwek
- pęczek szczypiorku
Sposób wykonania:
- Na kromce kładziemy plastry sera i pomidorów.
- Oliwki kroimy na mini plasterki, a szczypiorek siekamy.
- Warzywa kładziemy na serze, przykładamy drugą kromką chleba tostowego. Zapiekamy w opiekaczu lub tosterze.
8. Kolorowy, śniadaniowy bowl
Śniadaniowy Bowl to sposób na dostarczenie dziecku prawdziwej bomby witaminowej. Dzięki odpowiedniemu skomponowaniu dodatków, takie śniadanie pomoże w zaspokojeniu zapotrzebowania na wszelkie składniki odżywcze.
Składniki:
- awokado
- pomidorki koktajlowe
- puszka tuńczyka
- papryka żółta
- 100 g makaronu ugotowanego
Sposób przygotowania:
- W misce umieszczamy makaron, tuńczyka odsączamy z zalewy i układamy na makaronie.
- Papryki ukroimy w paski i dokładamy do pozostałych składników, obok umieszczamy również obrane i pokrojone w plasterki awokado.
9. Wrap z jajecznicą i warzywami
To propozycja na śniadanie, które zje każdy maluch, nawet ten mający wyjątkowe problemy z apetytem. Na tortillę łatwo jest namówić dziecko, a dzięki umieszczeniu w niej warzyw sprawiamy, że staje się zdrowa.
Składniki:
- placek tortilli
- 4 jajka
- pomidor
- 2 spore liście sałaty
- jeden mały kwaszony ogórek
Sposób przygotowania:
- Na tortilli układamy liście sałaty i pokrojonego w mini plasterki ogórka kwaszonego.
- W międzyczasie kroimy w plasterki pomidora i również układamy go na tortilli.
- Jajka smażymy na maśle, jak zwykłą jajecznicę układamy na składnikach, tortille zawijamy i podpiekamy na patelni grillowej lub w opiekaczu.
10. Jajka na twardo z dodatkami
Jajka na twardo są zazwyczaj lubiane przez maluchy, dodatkowo posiłek ten ma wiele wartości odżywczych.
Składniki:
- 2 jajka
- łyżka majonezu
- kilka rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy, międzyczasie krojąc rzodkiewkę w plasterki i siekając szczypiorek.
- Obrane jajka kroimy na pół, posypujemy plastrami rzodkiewki i szczypiorku, dekorujemy majonezem, podajemy z kromką pełnoziarnistego pieczywa.
5 przepisów na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły
W przypadku dzieci, które uczęszczają już do szkoły, trzeba zatroszczyć się również o drugie śniadanie. Głodny maluch w szkole łatwiej ulegnie pokusie zakupu słodyczy w szkolnym sklepiku, zwłaszcza gdy dysponuje swoim własnym kieszonkowym. Brak zastrzyku energii w postaci pełnowartościowego posiłku może również negatywnie wpłynąć na skupienie na lekcjach. Jakie pomysły na śniadanie dla dziecka do szkoły warto przetestować?
1. Kanapka z kurczakiem
Bardzo pożywne drugie śniadanie, które sprawdzi się podczas zwykłych zajęć w szkole lub nawet podczas wycieczki.
Składniki:
- Pełnoziarnista bułka
- kawałek fileta z kurczaka
- przyprawa gyros
- odrobina oleju do smażenia
- świeży ogórek zielony
- połowa czerwonej papryki
- odrobina kremowego serka do smarowania
Sposób przygotowania:
- Bułkę przekrywamy na pół i smarujemy ją z serkiem.
- W międzyczasie kroimy fileta w kostkę, marynujemy go w przyprawie gyros i smażymy na oleju niezbyt długo tak, by filet był soczysty.
- Paprykę kroimy w paski, ogórek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki umieszczamy w bułce zabezpieczamy folię spożywczą
2. Jogurt z dodatkami
Jogurt naturalny i smaczne dodatki w postaci owoców orzechów i płatków to przekąska, która przypadnie do gustu każdemu maluchowi.
Składniki:
- jogurt naturalny
- banan
- 100 g borówek lub malin
- garść orzechów laskowych lub płatków migdałów
Sposób przygotowania:
- Jogurt umieszczamy w lunch boxie.
- Banana kroimy plasterki i dodajemy do jogurtu wraz z pozostałymi owocami i orzechami.
3. Wrap z szynką i serem
Wrapy są chętnie jadane przez dzieci, dzięki odpowiednim dodatkom są one nie tylko smaczne, ale też zdrowe.
Składniki:
- jeden placek tortilli
- po dwa plastry szynki i sera
- dwa listki sałaty
- połowa czerwonej papryki
- kremowy serek do smarowania
Sposób przygotowania:
- Wrap smarujemy serkiem, kładziemy na nim szynkę i plastry żółtego sera oraz liście sałaty
- Paprykę kroimy w plastry i kładziemy na pozostałych składnikach
- Całość zawijamy i opiekamy na patelni grillowej lub w opiekaczu, zawijamy w folię i pakujemy.
4. Makaron z warzywami
Makaron z warzywami to proste śniadanie dla dzieci do szkoły, smaczne i syte.
Składniki:
- pół opakowania małego makaronu typu świderki
- jedna marchewka
- połowa papryki czerwonej
- garść pomidorków koktajlowych
- pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Marchewkę ścieramy na tarce, dusimy ją na oleju.
- Dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę, nadal dusimy, aż warzywa zmiękną.
- Pod sam koniec dodajemy pomidorki koktajlowe oraz szczypiorek.
- Uduszone warzywa dodajemy do makaronu i mieszamy.
5. Bułka z twarożkiem i warzywami
Bułka z twarożkiem i warzywami to idealny wybór dla małego niejadka plusem tego śniadania jest to, że robi się je bardzo szybko.
Składniki:
- pełnoziarnista bułka
- 100 g twarożku
- duża łyżka śmietany
- kilka rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Rzodkiewki kroimy w plastry, szczypiorek siekamy i dodajemy wszystko do twarożku.
- Dodajemy śmietanę, całość mieszamy i smarujemy bułkę.
Słodkie i zdrowe śniadanie dla dziecka – 5 pomysłów
Dzieci kochają słodkie śniadania, które niesłusznie owiane są złą sławą. Wystarczy skorzystać z odpowiednio skomponowanych składników, by słodkie śniadanie dla dzieci było jednocześnie pełnowartościowe, syte i zdrowe!
1. Naleśniki z serkiem mascarpone i rodzynkami
Kremowy delikatny serek mascarpone świetnie komponuje się z naturalną słodyczą rodzynek. Takie nadzienie do naleśnika jest znakomitą alternatywą dla dżemów czy kremów czekoladowych wypełnionych cukrem.
Składniki:
- dwa naleśniki przygotowane według sprawdzonego przepisu
- duża łyżka serka mascarpone
- garść rodzynek
Sposób przygotowania:
- Serek mieszamy z rodzynkami
- Smarujemy naleśniki opcjonalnie możemy posypać je cukrem jeśli dziecko preferuje bardziej słodkie smaki
2. Jogurt z owocami i nasionami chia
Szybki i proty sposób na zdrowe śniadanie na słodko.
Składniki:
- mały jogurt naturalny
- garść bojówek
- garść malin
- jedna łyżka nasion chia
- 100 ml mleka krowiego lub roślinnego
Sposób przygotowania:
- nasiona zalewamy mlekiem i zostawiamy je na kilka godzin lub najlepiej na całą noc
- do jogurtu dodajemy owoce i dokładamy namoczone nasiona, które po upływie czasu powinny nabrać konsystencji galaretki
3. Naleśniki z masłem orzechowym, bananem i czekoladą
Gładkie masło orzechowe, naturalna słodycz banana i podkręcenie smaku czekoladą, takie naleśniki z apetytem zje nawet największy niejadek.
Składniki:
- dwa naleśniki przygotowane według sprawdzonego przepisu
- dwie łyżki masła orzechowego
- jeden banan
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Banana kroimy w plasterki.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Naleśniki smarujemy masłem orzechowym, kładziemy na to plasterki banana, zawijamy.
- Całość polewamy czekoladą.
4. Płatki kukurydziane z owocami
Płatki kukurydziane to chyba najprostsze śniadanie dla malucha, który smakuje niemal każdemu dziecku.
Składniki:
- dwie garści płatków kukurydzianych
- kilka dużych zielonych winogron
- 200 ml mleka
Sposób przygotowania:
- Winogrona kroimy na połówki, banana w plastry.
- W mice umieszczamy płatki i dodajemy owoce, zalewamy podgrzanym mlekiem.
5. Mus owocowy z dodatkami
Mus owocowy to sposób na dostarczenie dziecku bardzo wielu witamin i składników odżywczych. Aby śniadanie było bardziej syte, wzbogacamy je o pełnowartościowe dodatki.
Składniki:
- dwa jabłka
- jeden banan
- jedna marchewka
- garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Jabłko banana i marchewkę obieramy.
- Jabłko i bana nakroimy w plasterki, a marchewkę ścieramy na tarce.
- Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładko.
- Do musu dodajemy orzechy i podajemy.
Wegańskie i pełnowartościowe śniadanie dla dziecka – 5 pomysłów
Rodzice, którzy są na diecie wegańskiej, mogą próbować przekonać dziecko do takich samych nawyków żywieniowych. Wegańskie posiłki również mogą być pełnowartościowe, wystarczy sięgać po odpowiednie produkty. Jakie smaczne śniadanie dla dzieci w wersji wege warto przygotować?
1. Kasza manna na mleku roślinnym
Kasza manna to typowe śniadanie na słodko, które smakuje dzieciom, mleko krowie można zastąpić roślinnym, będzie równie smacznie i wege.
Składniki:
- małe opakowanie kaszy manny
- 200 ml dowolnego mleka roślinnego
- świeże lub mrożone maliny
Sposób przygotowania:
- Kaszę manną gotujemy według przepisu na opakowaniu, mleko krowie zastępujemy mlekiem roślinnym.
- Kaszę po ugotowaniu podajemy w towarzystwie malin, można je uprzednio zblendować.
2. Smażone tofu z warzywami
Smażone tofu ma wiele zalet, nabiera smaku z dodatków, przez co świetnie się komponuje z dowolnymi warzywami.
Składniki:
- kostka tofu
- pół czerwonej papryki
- pół małej cebuli
- kilka pieczarek
Sposób przygotowania:
- Tofu kroimy na małe kawałki, paprykę kroimy w paski, cebulę w kostkę.
- Pieczarki obieramy i również kroimy w paski.
- Na patelni rozpuszczamy tłuszcz, podsmażamy na nim cebulę.
- Dodajemy tofu, całość mieszamy i smażymy, w międzyczasie dodając również pokrojoną paprykę i pieczarki.
- Smażymy do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
3. Pudding chia z musem owocowym
Nasiona chia mają bardzo wiele właściwości zdrowotnych, zawierają błonnik oraz inne substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dodanie do nich musu owocowego, sprawia, że śniadanie staje się prawdziwą bombą witaminową.
Składniki:
- 100 ml mleka roślinnego
- łyżka nasion chia
- jabłko
- banan
- garść borówek
Sposób przygotowania:
- Nasiona chia zalewamy mlekiem, odstawiamy na kilka godzin, lub najlepiej na całą noc.
- Jabłko i banana obieramy, kroimy na drobniejsze kawałki, umieszczamy w kielichu blendera.
- Dodajemy borówki, blendujemy do konsystencji musu.
- W naczyniu umieszczamy nasiona chia, które po upływie czasu powinny osiągnąć konsystencję gęstego budyniu.
4. Zdrowe, kolorowe tosty
Tosty z mnóstwem warzyw są sposobem na smaczne, słone śniadanie dla dzieci, które przypadnie do gustu każdemu, małemu niejadkowi.
Składniki:
- dwie kromki chleba tostowego
- dwa plastry pomidora
- połowa żółtej papryki
- łyżka wegańskiego keczupu
Sposób przygotowania:
- Jedną kromkę smarujemy ketchupem, nakładamy na nią pomidora i pokrojoną w paski paprykę.
- Przykrywamy drugą kanapką i opiekamy tosterze.
5. Placuszki bananowe
Smaczne placuszki bananowe to szybki i prosty sposób na pyszny wege śniadanie dla malucha.
Składniki:
- dwa jajka
- szklanka mleka
- szklanka mąki
- 1 banan
Sposób przygotowania:
- Jajka wbijamy do miski.
- Dodajemy mleko i mąkę, mieszamy za pomocą miksera na gładko.
- Banana kroimy w plasterki, rozgniatamy w miseczce, dodajemy do pozostałych składników.
- Mieszamy, aż całość się połączy i smażymy.
Dzięki pełnej licie inspiracji i przepisów na zdrowe śniadania dla dzieci łatwo będzie każdego dnia skomponować pełnowartościowy posiłek, który zapewni maluchowi sytość oraz dostarczy mu składników odżywczych. Posiłki są kolorowe, smaczne i proste w przygotowaniu, przez co każdy sobie z nimi poradzi.
Lekarz pediatra i mama trójki dzieci. Chętnie dzielę się poradami o wychowaniu dzieci, ciąży i karmieniu piersią. Jestem tutaj, żeby dbać o Wasze pociechy!