Pyszne pasty kanapkowe – podaj je na pieczywie chrupkim Galicia

kanapki

Kanapki – wielu z nas kojarzą się one z nudą na talerzu. Zwykle jemy je z serem żółtym, szynką lub ewentualnie twarożkiem i pomidorem. Nic spektakularnego. Tymczasem nie prawdą jest, że są one nudne! Kanapki dają nam naprawdę niesamowicie szerokie pole popisu. Możemy na nie nałożyć naprawdę wszystko. Owoce, warzywa, sery, ryby, grzyby, mięso i wiele innych. Dodatkowo możemy także rotować pieczywem, na którym je podajemy. Jeśli macie dość klasycznego pszennego pieczywa, świetnym zamiennikiem będzie idealnie kruche, pełne smaku i najlepszych składników pieczywo chrupkie Galicia. Z czym serwować je sobie i swojej rodzinie? Przed Wami nasze dwie ulubione pasty kanapkowe!

Hummus pieczarkowy na pieczywie chrupkim Galicia Classic 3 Ziarna

Pierwsza propozycja to coś dla fanów pieczarek. Do jej przygotowania potrzebujecie:

Przygotowanie hummusu pieczarkowego rozpoczynamy od posiekania czosnku i cebuli. Naszym zadaniem jest zeszklenie ich na oliwie. Następnie wrzucamy do nich pokrojone drobno pieczarki i dusimy wszystko pod przykryciem do momentu, kiedy pieczarki odparują całą wodę. Solimy i pieprzymy do smaku. Gdy pieczarki przestygną, wrzucamy je do blendera. Dodajemy ciecierzycę, tahini, sok z jednej cytryny i wszystko blendujemy na gładką masę. Jeśli hummus jest zbyt gęsty – możecie dodać odrobinę wody. Gotowy hummus pieczarkowy serwujcie na pieczywie chrupkim Galicia Classic 3 Ziarna – pasuje idealnie. Na koniec polecamy Wam posypać kanapki świeżą kolendrą. Gwarantujemy – już dawno nie jedliście czegoś tak pysznego.

Pasta z pieczonego kalafiora na pieczywie Chrupak 5 Zbóż 

Aby przygotować niesamowicie smaczną i niespotykaną pastę z pieczonego kalafiora potrzebujecie: 

    • 1 niewielki kalafior,
    • pół łyżki kurkumy, 
    • wysokiej jakości oliwę z oliwek,
    • sól i pieprz,
    • płatki kokosa, 
    • płatki chili,
    • kolendrę,
    • pieczywo chrupkie Galicia Chrupak 5 Zbóż. 

Jak przygotować pastę z kalafiora? Już tłumaczymy. Przygotowanie rozpocznijcie od zagotowania wrzątku, do którego dodacie ½ łyżki kurkumy oraz łyżeczkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, włóżcie do niej różyczki kalafiora i gotujcie przez około 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmijcie kalafior i przełóżcie go na blaszkę do pieczenia wyłożoną uprzednio specjalnym papierem. Polejcie kalafior ulubioną oliwą z oliwek, posypcie kolendrą, płatkami chili, solą oraz pieprzem. Pieczcie kalafior w piekarniku przez około 20-25 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza (ma być miękki). Upieczony i wystudzony kalafior przełóżcie do blendera i z dodatkiem odrobiny oliwy (2 łyżki) zmiksujcie na gładką masę. Tak przygotowaną pastą posmarujcie chlebki Chrupak marki Galicia. Posypcie wszystko uprażonymi w międzyczasie płatkami kokosa i zajadajcie ze smakiem. Pychota!

Pieczarkowy hummus czy pasta z pieczonego kalafiora – która z naszych kanapkowych propozycji bardziej przypadła Wam do gustu?